EECFA

MSU - Umetnost ponovo na Ušću

19-10-2017

  MSU - Umetnost ponovo na UšćuDeset godina nakon zatvaranja, Muzej savremene umetnosti na Novom Beogradu spreman je da ponovo otvori vrata za posetioce. Dugotrajna i mučna rekonstrukcija trajala je sa prekidima čitavu deceniju, međutim radovi su konačno privedeni kraju i ove nedelje počinje ekstravagantno otvaranje. Planirano je da ceremonija traje 7 dana, 24 sata dnevno, tokom kojih će se smenjivati serija umetničkih i muzičkih programa, obeležavajući početak nove ere za ovu važnu instituciju kulture. Otvaranje rekonstruisanog muzeja simbolično je zakazano za 20. oktobar, dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i datum kada je ovo zdanje prvi put otvorilo vrata za posetioce 1965. godine.

  Namenski građen objekat muzeja, jedan od avangardnih primera beogradske arhitekture sa početka 60-ih godina, delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Konkurs za arhitektonsko rešenje održan je 1960. godine, kada je i počela njegova gradnja. Svečano otvaranje usledilo je pet godina kasnije, a zaštitu kao spomenik kulture zgrada je dobila 1985. godine. Kako je objekat zaštićen, rekonstrukcija nije smela da menja gabarite ili originalni koncept. Zgrada je građena prema najvišim standardima za tu namenu, pa ovom rekonstrukcijom Muzej savremene umetnosti pravi važan tehnološki iskorak u 21. vek. Pored primene savremenih tehnologija, izvedena je manja funkcionalna reorganizacija i dodati novi sadržaji za posetioce.

  Spektakularna unutrašnjost objekta ponovo sija punim sjajem, a originalni mermerni podovi i stepeništa, kao i drveni paneli na unutrašnjim zidovima čuvaju autentičnost enterijera. Pored 5.500 kvadrata modernog izložbenog prostora, ponuda za posetioce proširena je sa muzejskom suvenirnicom i restoranom. U osnovnoj funkciji najznačajnije unapređenje biće nova sala za projekcije, čime se prate trendovi u razvoju vizuelnih umetnosti i njihove prezentacije. Poseban naglasak je stavljen na unutrašnje i spoljno osvetljenje, a izložbeni prostor ima automatizovane sisteme upravljanja ambijentalnim svetlom i klimatizacijom. Unutrašnjost objekta osigurana je modernim senzorima za kontrolu bezbednosti objekta i njegovih eksponata.

  Na spoljasnjosti urađena je kompletna rekonstrukcija fasade, a radi se i na sređivanju prostora oko muzeja. Ova zgrada ima izložbeni prostor i na otvorenom, a čini ga niz skulptura u parku koji je okružuje. Pripadajući Park skulptura biće uređen, a planirana je i dogradnja otvorenog amfiteatra za muzejske manifestacije.

  Iskoristite priliku da narednih dana posetite Muzej savremene umetnosti, a u međuvremenu pogledajte fotografije sa našeg obilaska.

  Muzej savremene umetnosti - 18. oktobar 2017.
  Beogradsko oko