EECFA

Muzej "25. maj" dobio moderni centar za posetioce

10-12-2018

    Muzej "25. maj" dobio moderni centar za posetioceRekonstrukcija Muzeja “25. maj” počela je krajem prošle godine, međutim zbog nedostataka sredstava radovi su trenutno zaustavljeni i biće nastavljeni tek naredne godine. Tada bi sa novim budžetom mogla biti odobrena dodatna sredstva, potrebna za završetak započete rekonstrukcije. Pored radova na rekonstrukciji glavne zgrade muzejskog kompleksa, projekat je obuhvatio i izgradnju novog centra za posetioce. Funkcija novog objekta biće da kompleks dopuni sa pratećim sadžajima i nadomesti jedan od najvećih nedostataka ove ustanove. Muzej koji već sada posećuje veliki broj turističkih grupa, do sada nije posedovao ni adekvatan toalet za veći broj gostiju, a kamoli komercijalne i uslužne delatnosti. Završetkom višenamenskog centra za posetioce, modernizuje se i zaokružuje turistička ponuda i zadovoljavaju elementarne potrebe rastućeg broja gostiju.

    Stara biletarnica izgrađena je kao privremeni objekat pre četiri decenije, a na njenom mestu sada stoji novoizgrađeni paviljon od oko 200m2. On predstvalja svojevrsnu polaznu tačku za posetioce, ali i mesto odmora i sumiranja utisaka nakon obilaska muzejskog kompleksa. Pored osnovnih informacija o muzeju, u okviru centra nalaziće se biletarnica, kafe sa baštom u parteru, prodavnica suvenira i javni toaleti. Projekat vizitorskog centra izradio je prof. Mihailo Timotijević sa arhitektonskog fakulteta, sa zadatkom da se napravi reprezentativna oblikovna forma koja će se uklapati u parkovsko okruženje i nuditi maksimalni komfor gostima. Velike staklene površine i utisak prostrane unutrašnjosti, kao i prijatan parter u zelenilu čini se da su postigli ovaj cilj.

    Radovi na dogradnji i rekonstrukciji novog centra finansirani su sredstvima od prodaje karata, uz pomoc Ministarstva turizma i telekomunikacija, a ukupna vrednost novog objekta iznosi 30 miliona dinara.

    Muzej 25. maj - centar za posetioce