EECFA

Najavljene nove reforme i snažniji rast u 2018.

22-02-2018

  U hotelu Metropol juče je održana treća srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture pod nazivom „Razvoj budućnosti“. Ovaj događaj okupio je veliki broj zvaničnika, predstavnika kompanija i stručnjaka, sa ciljem razmene ideja i informacija iz oblasti nekretnina i infrastrukture u Srbiji i širem regionu. Učesnicima se svojim prezentacijama obratilo više značajnih govornika iz državnog i privatnog sektora, a mogli su se čuti sumirani rezultati iz prethodnog perioda, kao i sektorski planovi za budućnost.

  Ovogodišnju konferenciju otvorila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Ministarka je istakla da se tokom protekle dve godine udeo građevinske inustruje u BDP-u Srbije povečao sa 4,3 na 6,2 odsto. Naglasila je da se u građevinskom sektoru očekuje povećanje broja zaposlenih za 10 do 15 odsto u naredne dve godine, kao i povećanje plata. Takođe, istakla je da nas u narednih par godina čeka bum u građevinarstvu jer će u okviru projekta jeftine stanogradnje biti izgrađeno 20.000 stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

  “Brine me, međutim, koliko će naše kompanije biti u stanju da se organizuju i da se udruže kako bi mogle da isprate sve predstojeće projekte. Nisam sigurna da pojedinačno mogu da završe sve poslove i odgovore izazovu stanogradnje. Mi ne govorimo o nekoliko stotina stanova, već o 20.000 stanova u narednih nekoliko godina”, podvukla je ona, i pozvala građevinske kompanije da se udružuju.

  Ministarka je naglasila da postoje 23.369 gradilišta u Srbiji u ovom trenutku u odnosu na 570 lokacija pre četiri godine. Isto tako, najavljen je nastavak administartivne reforme u oblasti gradjevinarstva, koja bi u ovoj godini trebala da obuhvati novi zakon o upisu u katastar i dalje ukidanje parafiskalnih nameta i taksi.

  Od zvaničnika na konferenciji su govorili i Alona Fisher-Kamm, Ambasadorka Izraela u Srbiji, Aca Popović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Goran Vesić, menadžer Grada Beograda, Milutin Folić, arhitekta Grada Beograda, Dubravka Negre, Direktor Regionalnog Predstavništva Evropske Investicione Banke (EIB) za Zapadni Balkan, Milan Maksimović, Izvršni Direktor za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom, Dejan Hadžić, šef sektora za osiguranje i nekretnine Ministarstva finansija, Danijela Ilić, predsednik Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije, Nenad Đorđević, Predsednik UO Klaster nekretnina, Nebojša Nešovanović, predsednik Društva procenitelja Srbije i dr.

  Na konferenciji su razmatrane najvažnije teme o poboljšanju investicione klime, pravnog okvira, razvoja tržišta i održive gradnje. Organizator konferencije je kompanija TGI Group International, a konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Srpske privredne komore, Ambasade Izraela u Srbiji, Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije, Klastera nekretnina i Društva procenitelja Srbije.

  Treća srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture