Doka WWW Heder

New Belgrade Completes 3D Map

26-01-2011

  New Belgrade Completes 3D MapDanas je na posebno organizovanoj prezentaciji u zgradi opštine Novi Beograd obeležen završetak projekta izgradnje 3D modela ovog dela grada u okviru globalnog servisa Google Earth. Novi Beograd je tako postao prva opština u Beogradu sa potpuno kompletiranom 3D prezentacijom na Google Earth, servisu koji dnevno poseti više stotina miliona korisnika iz celog sveta.

  Posebnu zaslugu u celom poduhvatu ima Željko Zdravković koji je u saradnji sa opštinom Novi Beograd realizovao celu ideju. Projekat izgradnje 3D mape Novog Beograda, uključujući rad na terenu i kompjutersko modelovanje trajalo je 7 meseci, i za to vreme završeno je preko 700 različitih objekata, bilo da se radi o stambenim, javnim ili komercijalnim zgradama. Sve građevine su izuzetno verno prikazane, a prošle su i rigoroznu proveru autentičnosti.

  Za proleće ove godine se isto tako najavljuje poseta Guglovog tima Srbiji, kada će biti održano predavanje o softveru za izradu 3D modela na ovom servisu, pa će svi zainteresovani moći da se detaljnije upoznaju sa karakteristikama programa i eventualno se sami uključe u ovaj posao.

  Tokom današnje prezentacije razgovarali smo sa Željkom o ovom projektu i daljim planovima na izradi 3D mape Beograda.

  Kako je započeta cela ideja izgradnje 3D Beograda?

  Cela ideja izgradnje 3D Beograda, započeta je sasavim spontano u leto 2009. godine kada su urađeni prvi modeli za Beograd. Tada je Beograd nažalost bio 3D provincija, ali danas su stvari potpuno drugačije.
  Kada je opština Novi Beograd prepoznala značaj tvog predhodnog zalaganja i ponudila podršku u realizaciji projekta 3D Beograd i kako ocenjuješ dosadašnju saradnju?

  Mogu reći na vreme, tj. u pravom trenutku, jer je to sada zvanično prva opština u Beogradu i čitavom regionu koja je komplentno preneta u Google 3D svet. Poziv za saradnju od pomoćnika predsednika opštine g-dina Miloša Hetlerovića sam dobio pre godinu dana, dok smo realizaciju projekta zajedno započeli u martu prošle godine. Dosadašnja saradnja je bila odlična.
  Da li možemo očekivati posle uspešno realizovanog modelovanja Novog Beograda da i druge gradske opštine krenu istim putem i pomognu u daljoj realizaciji 3D izgradnje i promocije?

  Apsolutno. U planu su novi kvartovi grada poput Bežanije, Bežanijske kose i nastavak 3D izgradnje centralnih gradskih arterija uz nekoliko ambijentalnih celina Beograda.
  Dugo si član Beobuild foruma, gde si prvi put i predstavio svoj projekat. Kako je zajednica reagovala na ovaj i druge tvoje projekte?

  Beobuild zajednica je dala apsolutno najveću online podršku, koja je meni lično jako puno značila. Zaista ponekada se zapitam, da li ću ikada moci da se zahvalim svim tim zaista divnim ljudima, na tolikoj količini iskrene podrške.  3D Belgrade - Presentation