EECFA

New square ready for opening

23-03-2012  New square ready for opening New square ready for opening
  Projekat uređenja Savskog Trga privodi se kraju. Većina radova je završena, a trenutno se ceo prostor čisti i oprema mobilijarom. Radovi na rekonstrukciji otpočeli su u decembru prošle godine i sada je sve praktično spremno za otvaranje.

  Podsećanja radi, ideja i projekat za uređenje ovog trga nastali su pre više godina, ali je ponovo aktuelizovan prošle godine. Projekat je izradio Arhitektonski fakultet u Beogradu, a u okviru novog trga naći će se i spomenik svim žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999. Plan je da se spomenik otvori na godišnjicu početka NATO agresije.

  Savski trg je inače celina podeljena u dva dela, odnosno platoa ispred bioskopa “Partizan” i platoa ispred zdravstvenog centra “Sveti Sava”. Čitav prostor pokriva površinu od 2.700 kvadrata i rekonstrukcijom je pored obnove pločnika i novog spomen obeležija izgrađena fontana, nove aleje i žardinjere, kao i mobilijar za sedenje i novo osvetljenje. Ceo park je ukusno uređen, sa klupama i manjim vodenim bazenom na sredini koji ostavljaju utisak posebno skladne celine. Ostavljeno je nekoliko starih stabala, posađeno je i nekolio novih sadnica, dok su sa prednje strane postavljene velike žardinjere za sezonsko cveće. Nedostatak velikih stabala sa prednje strane trga mogao bi da se pokaže kao nedostatak tokom vrelih beogradskih leta. Inače trg je blago izdignut, ali potpuno osposobljen rampama za prilaz osoba sa invaliditetom.

  Na delu ispred klinike "Sveti Sava" ostalo je još malo posla, a tokom naše posete izrađivale su se i postavljale velike kružne žardinjere koje će biti centralni elementi manjeg dela trga. Nadamo se da će i ovaj deo trga biti uređen na isti način kako je i najavljeno.

  Sve u svemu, Beograd je dobio lep i uređen trg na jednoj od najprometnijih lokacija. Blizina železnicke stanice garantuje da će prostor koristiti i veliki broj gostiju. Pogledajte fotografije novog trga koje smo pripremili za vas.

  Sava Square reconstruction - Construction site