EECFA

Nova šansa za Sava centar

08-05-2018

  Nova šansa za Sava centarDve investicije Delta holdinga sve bliže su realizaciji, što nagoveštava da bi posle više godina ponovo mogli biti aktuelni njihovi građevinski projekti. Najdalje je odmakao projekat malog butik hotela u Čika Ljubinoj ulici, koji ima lokacijske uslove i već traju pripremni radovi. Istovremeno, uskoro se očekuje i odluka o privatno-javnom partnerstvu u poslu rekonstrukcije Sava centra, gde je ova kompanija najozbiljniji kandidat. U tenderskom procesu završenom ovog marta, Delta Holding jedini je dostavio ponudu, a javnim pozivom predviđeno je osnivanje zajedničkog privrednog društva radi rekonstrukcije i upravljanja kongresnim centrom, u kome bi Grad Beograd bio vlasnik 51 odsto kapitala, a privatni partner preostalih 49 odsto. Ono što dodatno preporučuje ovu kompaniju za partnera u upravljanju kongresnim centrom jeste i činjenica da se u njihovom vlasništvu već nalazi hotel Crowne Plaza, integrativni deo kompleksa i najvažniji sinergijski element budućeg razvoja.

  U Delti najavljuju velike planove i hrabre odgovorne da donesu pozitivnu odluku. „Nudimo Beogradu nešto što do sada nije viđeno u javno-privatnom partnerstvu: da eventualni gubitak ide na račun Delte kao privatnog partnera, a da eventualnu dobit delimo. Dva su razloga za takvu ponudu: prvo, mi smo veoma motivisani za obnovu Sava centra, jer znamo šta on znači za kongresni turizam u Beogradu, a i za Deltin hotelski biznis. Drugo, Delta ima veliko iskustvo u hotelskom biznisu, ima i finansije i kadrove i zato smo veoma optimistični u pogledu rezultata, ako dobijemo priliku da upravljamo ovim jedinstvenim kongresnim centrom u zemlji“, kaze Živorad Vasić, potpredsednik Delta Holdinga i regionalni direktor InterContinental Hotels Grupe.

  „Delta Holding je potpuno uveren da može da obnovi i podigne na noge kongresni centar Sava. Ta uverenost ide dotle da smo spremni da preuzmemo na sebe svaki gubitak u poslovanju, ukoliko ga bude, a ukoliko poslovanje bude pozitivno, u šta smo uvereni, da dobit podelimo sa Gradom Beogradom, prema odredbama ugovora koji bismo potpisali“, kaže Vasić.

  Naravno da kongresni centar neće biti u gubicima ako ga Delta Holding preuzme, ali imajući u vidu da važan deo kompleksa već poseduju, teško je i planirati dalji razvoj bez učešća vlasnika pripadajućeg hotela. Delta se nameće kao logičan izbor, a svoju ponudu dodatno su i finansijski „začinili“. Prema predloženom planu investicije će iznositi 25 miliona evra, nasuprot minimalnih 12.5 miliona traženih u javnom pozivu. Najavljena je temeljna rekonstrukcija spoljašnjosti i unutrašnjosti celog kompleksa, uključujući nove funckije i sadžaje.

  Još od 2007. godine, kada je prvi put pokrenuta priča o rekonstrukciji ovog kongresnog centra, javnost i dalje čeka epilog ove priče. Ekonomija plaća najveću cenu, pošto se radi o strateškom turističko-kulturno-poslovnom kompleksu neverovatnih potencijala. Mogućnosti ovog centra su da nakon rekonstrukcije bude jedan od najboljih i najvećih na kontinentu. Sa oko 100.000m2 bruto prostora, koncertnom dvoranom i 15 konferencijskih sala, izložbenim i komercijalnim prostorom, u stanju je da u Beograd privuče na hiljade turista po događaju.

  Sada sledi druga faza tendera, u kome će se razmatrati finansijska ponuda i 10-godišnji biznis plan za Sava centar, nakon čega bi sledilo potpisivanje ugovora. Grad se nalazi u poziciji da napravi jako dobar posao, da zadrži većinsko vlasništvo i obezbedi svež kapital i profesionalno upravljanje. Da li će to biti dovoljno, ostaje da vidimo.

  Sava centar (foto) - 8. maj 2018.