Doka WWW Heder

Nova pruga do Resnika

10-11-2017

  Nova pruga do Resnika

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

   U aprilu ove godine počela je rekonstrukcija pruge Rakovica-Resnik, odnosno južnog kraka beogradskog železničkog čvora i dela magistralne pruge Beograd-Mladenovac-Niš na Koridoru 10. Ova deonica otvorena je 1988. godine i od izuzetnog je značaja za funkcionisanje beogradskog železničkog čvora, posebno kao specifično signalno-sigurnosno i telekomunikaciono ukrštanje dva sistema – starog i novog. Na trasi ove gradske pruge, čija dužina iznosi 4.7 kilometara i obuhvata potez od depoa u Topčideru do Resnika, nalaze se dve stanice (Rakovica i Resnik) i dva stajališta (Kijevo i Kneževac). Do sada su završeni radovi na postavljanju 3 od planiranih 5 novih koloseka u stanici Resnik, kao i većina radova na levom koloseku otvorene pruge. Očekuje se skoro otvaranje levog koloseka, čime se stvaraju uslovi za početak rekonstrukcije desnog.

  Najvažniji radovi na stanicama i stajalištima odnose se na prilagođavanje putničkih perona na visinu od 55cm, čime će i ova stajalista biti spremna da primaju niskopodne vozove. U toku je “spuštanje” tri postojeća perona u Rakovici, kao i izgradnja potpuno novih putničkih perona u Resniku, Kijevu i u Kneževcu. Važno unapređenje biće i izgradnja pothodnika u stanici Resnik. Protezaće se ispod svih 9 postojećih koloseka u toj stanici, a do sada je završen deo ispod prva tri. Jedino stanica u Rakovici ima peronske nadstrešnice, tako da će nakon rekonstrukcije i ostala putnička stajališta biti zaštićena. Sa novom prugom radi se modernizacija i četiri putna prelaza na trasi.

  Rekonstrukcijom ove deonice značajno će biti unapređena efikasnost sistema, a za putnike biće postignuto kraće vreme putovanja u okviru železničkog čvora. Takođe, završetkom ovih radova biće ispunjen jedan od najvažnijih preduslova za uspostavljanje linija BG Voza na ovom kraku. Obnova deonice Rasputnica G-Rakovica-Resnik vredna je 23.7 miliona evra, a posao izvođača je dodeljen kineskoj kompaniji CCECC (China civil engineering construction corporation). Rok za završetak svih radova je mart naredne godine.

  Stanica Resnik (foto) - 9 novembar 2017.


  Stajalište Kneževac (foto) - 9 novembar 2017.


  Stanica Rakovica (foto) - 9 novembar 2017.