Doka WWW Heder

Obilićev venac postao deo pešačke zone

05-06-2017

  Obilićev venac postao deo pešačke zone

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

  Ove nedelje privedeni su kraju radovi na rekonstrukciji Obilićevog venca, a u sklopu širenja komercijalne pešačke zone u centru grada. Preduslov za ove radove bila je rekonstrukcija javne garaže Obilićev venac, koja je omogućila ukidanje gornjeg kolskog ulaza i zatvaranje ulice za saobraćaj. Pored toga, garaža je i proširena za 200 novih parking mesta, što je dodatni kapacitet za stanovnike i korisnike parkinga u ovom kvartu. Uređenje prostora podrazumevalo je rekonstrukciju svih podzemnih instalacija, popločavanje granitnim pločama i kockama, kao i formiranje 1.500 kvadrata zelenih površina sa 48 stabala visokog drveća. Dizajn mobilijara i opreme standardizovan je sa ostatkom centralne zone Knez Mihajlove ulice.

  Istovremeno sa donje strane garaže, u Birjuzovoj ulici, teku radovi na rekonstrukciji prilaza i uređenju dela do Sremske ulice. Na potezu od garaže do Sremske, Birjuzova ulica biće popločana i zatvorena za motorni saobraćaj, dok je deo od Carice Milice do garaže uređjen kao deonica sporog saobraćaja. Radovi na ovom delu otpočeli su krajem novembra prošle godine, trebali su biti završeni početkom maja, međutim prema stanju na terenu otvaranje će kasniti oko dva meseca.

  Rekonstrukcija Obilićevog venca rađena je prema starijim planovima širenja pešačke zone, koju je razradio sam autor Knez Mihajlove ulice, arhitekta Branislav Jovin. Najozbiljnija zamerka ostaje činjenica da je propuštena prilika da se tokom rekonstrukcije garaže ona funkcionalno nadogradi u nivou sa Obilićevim vencem. Time je stvoren veliki neiskorišćen prostor na uličnom frontu, čime su značajno umanjeni potencijali za dalji razvoj komercijalnog prizemlja. Za pešačku zonu jako su bitne funkcije i sadžaji, tako da je pravilnom rekonstrukcijom garaže u višefunkcionalni objekat, ovde mogao biti postignut mnogo značajniji ekonomski efekat.

  Radovi su u najvećem delu završeni, ostaje samo da se na jesen zasadi još 37 stabala u novoformirane zelene aleje, kao i da se postavi ostala gradska oprema i mobilijar. U prilogu pogledajte fotografije Obilićevog venca nakon rekonstrukcije.

  Pešačka zona Obilićev venac - pre i posle radova


  Pešačka zona Obilićev venac - jun 2017.


  Maršala Birjuzova - jun 2017.