Eastern European Construction Forecasting Association

Obnova muzeja "25. maj"

01-06-2018

    Obnova muzeja "25. maj"Muzej “25. maj” zajedno sa “Kućom cveća” i “Starim muzejom” čini vrlo posećeni muzejski kompleks “Muzej Jugoslavije”. Možda zvuči neverovatno, ali sa preko 120.000 gostiju godišnje ovaj muzej je trenutno najposećenija institucija kulture u zemlji. Objekat je naravno u jako lošem stanju, imajući u vidu da od izgradnje nikada nije obnavljan, ali i pored toga po veličini predstavlja jedan od najvećih izložbenih prostora. Krajem prošle godine počela je etapna obnova ovog zdanja, tokom koje će biti završena rekonstrukcija svih instalacija i enterijera centralnog objekta, uz dogradnju novog centra za posetioce. Radovi su počeli u decembru, a po planu obnovljena zgrada muzeja biće otvorena za posetioce početkom oktobra.

    Zgradu muzeja “25. maj” projektovao je arhitekta Mihailo Mika Janković, a njegova izgradnja završena je 1962. godine kao poklon Josipu Brozu Titu za 70. rodjendan od Grada Beograda. Ekstavagantni poklon Beograđana bilo je monumentalno zdanje na padinama Senjaka, koje se kasnije širilo u kompleks današnjeg izgleda. Prvo je 1965. godine dograđen tzv. “Stari muzej”, namenski objekat građen za čuvanje poklona koje je Tito dobijao tokom decenija od drugih lidera. Konačno, nakon njegove smrti u okviru ovog kompleksa podignut je i mauzolej sa portirnicom, gde je sahranjen zajedno sa svojom ženom Jovankom Broz. Objekat muzeja još uvek nije zaštićen, ali je procedura u toku i može se očekivati da u narednom periodu bude uvršten u spomenike kulture.

    Stalne havarije na instalacijama, pre svega na termo-energetskom bloku, bile su toliko učestale i obimne da su ugrožavale same eksponate. Zbog toga je ova obnova prošle godine započeta upravo na tom delu objekta. U prethodnom periodu završena je ta faza, a prošle nedelje od izvođača je primljeno novo postrojenje. Trenutno se privodi kraju izbor izvođača na obnovi instalacija i enterijera, a ovi radovi počeće ovog meseca i trajaće do oktobra. Tokom ove faze biće zamenjene sve instalacije i plafoni, biće popravljen krov i lift, unutrašnjost je dobila moderne sisteme klimatizacije, a uskoro kreće i postavljanje novog osvetljenja. Kao preduslov zaštite rekonstrukcija treba da očuva originalni izgled objekta, tako da ovi radovi ne podrazumevaju nikakve izmene na gabaritu objekta ili njenoj arhitekturi. Poseban akcenat je dat očuvanju pune autentičnosti enterijera zajedno sa originalnim materijalima.

    Po tipu izložbenog prostora ova zgrada nije pravljena za stalnu postavku, već je reč o objektu za tematske izložbe. To znači da prostor i osvetljenje moraju biti fleksibilni, odnosno u stanju da kvalitetno ugoste najrazličitije vrste eksponata i njihovih postavki. Nažalost, radovi na obnovi fasade nisu obuhvaćeni ovogodišnjim planom investiranja, ali ako budu odobrena sredstva postoji mogućnost da i taj deo bude pokrenut tokom naredne godine. U okviru radova na obnovi muzeja porušena je stara ulazna kapija, a na njenom mestu gradi se prošireni centar za posetioce. Kako kompleksu hronično nedostaju prateći sadržaji, novi objekat treba da reši nedostatak toaleta za veliki broj gostiju, kao i da pruži usluge poput prodaje karata, suvenirnicu, kafeteriju i slično. Radi se o manjem prizemnom objektu, koji je uz pomoć Arhitektonskog fakulteta uklopljen u celinu, a čija će izgradnja  biti završena do kraja jula.

    Kompleks "Muzeja Jugoslavije" nalazilo se na zemljištu sa puno imovinsko-pravnih problema, što je izazov za svaki građevinski projekat. U pripremi za rekonstrukciju i dogradnju završen je i projekat preparcelacije, kako bi se objedinilo zemljište na kome se kompleks nalazi. Jedna od tih neobičnosti je i da impozantni prilazni plato sa fontanom nije deo muzejskog kompleksa, već se nalazi na gradskom zemljištu i nadležnost je opštine Savski venac. U tom smislu, muzej nije odgovoran za izgled i održavanje monumentalnog prilaza, već se radovi koordinišu sa JKP “Zelenilo” i BVK, zbog čega ova rekonstrukcija neće obuhvatiti i taj prostor. Inače, prostor prednjeg platoa više nema originalni izgled iz 1962. godine, delo Mihaila Jankovića autora zgrade muzeja. Današnji izgled dobio je nakon novog konkursa iz 1978. godine, kada su plato i fontana rekonstruisani po projektu arhitekte Brane Jovina.

    U prilogu pogledajte fotografije radova na obnovi muzeja "25. maj".

    Muzej "25. maj" (foto) - 31. maj 2018.