EECFA

Održana četvrta konferencija o razvoju

22-02-2019

    Održana četvrta konferencija o razvojuČetvrta srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture pod nazivom „Razvoj budućnosti“ održana je juče u Beogradu, u Hotelu Metropol Palace. Ovogodišnju konferenciju otvorila je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Predstavljajući rad ministarstva Atanackovićeva je izjavila da je broj izdatih građevinskih dozvola 2018. bio veći u odnosu na 2010. godinu za čak 201 odsto. Prema njenim rečima, to pokazuje da je Srbija prepoznata od strane investitora kao zemlja u kojoj se investicija isplati, što pokazuje i napredak Srbije na Duing biznis listi na kojoj danas zauzima 11. mesto po brzini izdavanja građevinskih dozvola. Osim toga, pomoćnica ministarke navodi da u Srbiji trenutno postoji i 40.000 aktivnih gradilišta i naglasila je da je jedan od važnih preduslova za privlačenje investicija, osim dobrih pravnih okvira, i dobra infrastruktura i dodala da je u Srbiji od 2014. izgrađeno 3.000 kilometara putne infrastrukture i rekonstruisano 500 kilometara železničke. Osim rekonstrukcije pruga, navela je, Srbija je obnovila železničke centre i kupila nove vozove.

    Jedan od govornika na konferenciji bio je Goran Vesić, formalno zamenik gradonačelnika Beograda koji je napomenuo da Uprava Grada Beograda godišnje izda dozvole za gradnju za više od milion kvadratnih metara i poručio da Grad čini sve da poveća investicije u građevinarstvu. Na skupu je istaknuto da je Srbija po privlačenju stranih direktnih investicija među prvih 15 zemalja Evrope, da je na 48. mestu Duing biznis liste i da je bolja od pojedinih zemalja regiona, osim Makedonije i Slovenije, koje su bolje rangirane od Srbije. Vesić je istakao da je put za privlačenje više investicija odluka Grada Beograda da svaki investitor koji ulaže više od 50 miliona evra dobije radnu grupu koja mu pomaže u administraciji, a da za ulaganje od 10 miliona evra dobije svog savetnika.

    Na konferenciji se obratio značajan broj eminentnih zvaničnika i stručnjaka iz sektora, među kojima su NJ.E. Alona Fisher-Kamm, Ambasadorka Izraela u Srbiji, Milutin Folić, bivši arhitekta Grada Beograda, Ivana Petronijević, arhitekta u kompaniji Alumil Yu Industry A.D., Mia Zečević, generalni direktor u kompaniji Novaston Asset Management, Ivana Rajković, pomoćnik direktora za transakcije i portfolio menadžment kompanije Poseidon Group, Joško Piteša, direktor operacija kompanije Immofinanz, Roman Klott, direktor kompanije Atrium Consulting, Aleksandra Čupić, direktor real estate sektora u kompaniji Erste Bank, Milan Čojbašić, direktor za finansiranje nekretnina u kompaniji Intesa Leasing, Nenad Stanković, partner u advokatskoj kancelariji Stankovic&Partneri i drugi.

    Konferencija ima za cilj razmenu ideja i informacija iz oblasti nekretnina i infrastrukture u Srbiji i širem regionu. Poseduje prezentacije najviših članova lokalne poslovne zajednice i najviših državnih predstavnika. Događaj privlači više od 250 visoko relevantnih učesnika iz velikih Real Estate kompanija, građevinskih firmi, finansijskih institucija, kompanija iz javnog sektora, novinare i nezavisne Real Estate profesionalce iz Srbije i inostranstva.

    Četvrta srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture