EECFA

Oglašena prodaja Marine Dorćol

18-08-2019

    Oglašena prodaja Marine DorćolPrethodnih dana završena je prodaja jedne od najekskluzivnijih parcela na Novom Beogradu, a objavljen je oglas za i prodaju zemljišta na prostoru Marine Dorćol. Deo bloka 43 na kome se danas nalazi poznati novobeogradski “Buvljak” prodat je preduzeću “Kopernikus” za 2,36 milijardi dinara, pošto je na licitaciji sa tri učesnika cena podignuta sa početnih 1,68 milijardi dinara. Otuđenje vrednog građevinskog zemljišta obavlja se javnim nadmetanjem u Direkciji za gradjevinsko zemljište, a licitacija za “Marinu Dorćol” sa početnom cenom od 3,8 milijardi dinara održaće se 13. septembra ove godine. Zemljište na obali Dunava ponovo se prodaje, pošto je prošle godine poništen prethodni kupoprodajni ugovor potpisan 2006. godine. Ovde dve transakcije predstavljaju najvrednije privatizacije gradskog građevinskog zemljišta posle više od jedne decenije, a prvo mesto i dalje drži prostor industrijskog kompleksa “Beko” koji je 2007. prodat grčkoj kompaniji “Lambda” za čak 56 miliona evra.

    Novobeogradski blok 43 postigao je cenu od približno 20 miliona evra, a najvišu ponudu dalo je domaće preduzeće “Kopernikus”. Odmah nakon nadmetanja najavljena je izgradnja poslovnog kompleksa, uz napomenu da će to biti “najveći poslovni kompleks ne samo u zemlji već i u čitavom regionu”. Ambiciozni planovi ovog investitora deo su već usvojenog konkursnog rešenja za kompleks Autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu, tako da će se za realizaciju najavljenih planova biti potrebna obimna priprema i izmene u planskim dokumentima. Idejno rešenje sa konkursa iz 2014. godine na parceli od dva hektara predviđa izgradnju poslovno-komercijalnog bloka sa maksimalnom bruto površinom objekata od 65.000m2 i maksimalnom visinom od 100 metara (Pr+23). Imajući u vidu da se najavljuje kompleks od preko 100.000m2 sa “Kopernikus Tower”, kao najvišom kulom u gradu, očigledno je da će se ići na izmene usvojenih rešenja. Ovde opet vidimo negativnu praksu da se nakon prodaje zemljišta menjaju uslovi značajnim povećavanjem dozvoljene kvadrature, čime se obesmišljava čitav proces nadmetanja i postignute cene. Promene u planovima detaljne regulacije, kao i izmeštanje “Buvljaka” na drugu lokaciju mogle bi da potraju, pa se izgradnja može očekivati tek početkom 2021.

    Što se tiče licitacije zemljišta u “Marini Dorćol”, ovo ekskluzivno parče dunavske obale ponovo je u oglasima, pošto je ranije oduzeto izraelskom investitoru zbog neispunjavanja preuzetih obaveza. Kada je zemljište privatizovano 2006. godine, to je bila jedna od najvećih akvizicija u to vreme, a izlicitirana cena po tadašnjem kursu dosegla je 26 miliona evra. Sadašnja početna cena veća od ondašnje postignute i iznosi oko 36 miliona evra, uz očekivanja da se postigne i viša vrednost tokom nadmetanja. Koliko dobija budžet na kraju videćemo, ali konačna suma može da bude značajno manja, pošto po pravilu svi kupci imaju pravo na popust od 30% ukoliko cenu plate jednokratno u roku od 15 dana. Prema PDR-u za Marinu Dorćol usvojenom 2005. godine, na parceli od četiri hektara dozvoljena je gradnja objekata bruto kvadrature 76.000m2, kombinovano stambeno-komercijalne namene i sa maksimalnom spratnošću Pr+12. U okviru predmetne parcele nalazi se i zaštićeni objekat termoelektrane “Snaga i svetlost”, tako da izgradnja u njenoj okolini ne sme da ugrozi vizuru i vrednosti ovog spomenika kulture.

    Ukoliko se uspešno realizuju obe prodaje mogu se očekivati novi veliki projekti, a njihove lokacije i vrednost zemljišta tražiće najviše standarde u kvalitetu ponude, kao i u pogledu prostornog i arhitektonskog oblikovanja.

    Mapa - Blok 43 i Marina Dorćol