Doka WWW Heder

Otvaranje IKEA centra na Bubanj potoku

08-08-2017

  Otvaranje IKEA centra na Bubanj potokuPosle godinu i četiri meseca od početka izgradnje završena je izgradnja i opremanje prve velike robne kuće poznatog švedskog proizvođača nameštaja IKEA, nadomak nekadašnje naplatne rampe Bubanj potok . Predstavnici medija imali su priliku da se dva dana pre zvaničnog otvaranja upoznaju sa novim objektom i sadržajima koje nudi.

  U prvoj fazi izgrađen je maloprodajni objekat od 35.280 kvadrata bruto prostora na tri nadzemne etaže (Po+Pr+2), a vrednost projekta u ovoj fazi iznosila je oko 70 miliona evra. Robna kuća IKEA potrošačima nudi 9500 proizvoda iz svog raznovrsnog asortimana. Kupci će pored kupovine moći da uživaju i u prepoznatljivom IKEA restoranu koji ima kapacitet od 500 mesta. Nova robna kuća je jedan od energetski efikasnijih objekata kompanije budući da je instalirano 1.300 solarnih panela koji daju 20% potrebne energije, a koriste se geotermalni izvori i kišnica. Takođe u upotrebi su samo LED sijalice a objekat poseduje stanicu za tretman đubreta vodom. Sortirnju otpada se pridaje veliki značaj tako da se ono vrši na 23 frakcije otpada. Uz novi prodajni centar nalazi se veliki parking sa 1400 parking mesta. Treba istaći da parking pored velikog broja mesta za invalide poseduje i punjače za električna vozila.

  Pored samog objekta izgrađena je i značajna prateća infrastruktura koja će opsluživati kako postojeći objekat kompanije IKEA a tako i deo privredne zone uz autoput. Izgrađeno je više od dva kilometra pristupnih saobraćajnica ukljčujući i tri kružna toka, gotovo dva kilometra nove javne rasvete, kao i više od 5.000 metara vodovodne i kanalizacione mreže. Kompanija IKEA je u prateću infrastrukturu investirala oko 10 miliona evra na osnovu ugovora sa Direkcijom za građevinsko zemljište, kojim je investitor oslobođen obaveze plaćanja naknade za opremanje građevinskog zemljišta, a obaveza izgradnje prateće infrastrukture preneta je na investitora.

  U prilogu pogledajte fotografije i video snimak.

   

  Robna kuća IKEA - avgust 2017.