EECFA

Otvaranje Narodnog muzeja

28-06-2018

  Otvoren Narodni muzejSanacija zgrade Narodnog muzeja privedena je kraju, a sa njom počinje i novi život jedne od najznačajnijih institucija kulture. Višegodišnji radovi i neizvesni rokovi pratili su ovaj projekat od početka, ali je posao ipak obavljen i sada je praktično sve spremno za veliko otvaranje. Najveći deo njegove stalne postavke već je na svom mestu, zgrada je tematski podeljena na vremenske epohe i prikazuje arheološku i kulturnu građu od praistorije do 20. veka. Stalna postavka je samo mali deo ogromne zbirke od 400.000 eksponata, koja otvaranjem muzeja izlazi iz mraka depoa posle više od 15 godina. Otvaranje Narodnog muzeja veliki je dan koji smo svi čekali, pa smo iskoristili prvu priliku da obiđemo obnovljeno zdanje na Trgu republike.

  Nakon sanacije reprezentativna unutrašnjost dolazi do punog izražaja, sa svojim mermernim zidovima i brojnim neobaroknim detaljima ostavlja izuzetan utisak. Najveći deo originalnog enterijera je izgubljen u rekonstrukcijama tokom prethodnih decenija, ali su manji delovi očuvani i integrisani u novu funkciju. Jedan od takvih primera su posebno istaknuti čelični stubovi nekadašnje šalter sale na prizemlju, koji su sada i sami eksponat u staklenim vitrinama. Nekadašnja šalter sala na prizemlju je sada “Mala galerija” - multifunkcionalna sala za organizaciju predavanja, radionica za decu, gostujućih izložbi i slično. Muzej poseduje još jednu galerijsku dvoranu, takozvanu Veliku salu za tematske izložbe od 300 kvadrata na drugom spratu.

  Tematski priča počinje na prizemlju koje je sada odeljenje za arheologiju. Ovaj deo koji porkiva istoriju od praskozorja evropske civilizacije u praistoriji, pa do klasičnog doba antičke grčke i rimske kulture. To je prostor unutrašnjeg atrijuma, kao i njegovog mezanina na prvom spratu. Prizemlje nudi i bogato numizmatičko odeljenje koje izlaže impresivnu zbirku i razvoj novca kroz čitavu istoriju. Na prvom spratu se nalaze odeljenja za srednjevekovnu srpsku umetnost i nasleđe, kao i postavke srpske umetnosti 18. i 19. veka. Drugi sprat je predviđen za odeljenje evropske umetnosti od 14. do 20. veka, uz poseban segment jugoslovenske umetnosti 20. veka. Na ovom spratu će se nalaziti i kafe-bar koji isto čuva deo istorije ovog zdanja. Zanimljivo je da će kafe biti opremljen sa primercima originalnog nameštaja koji je dizajnirao Aleksandar Deroko pre 50 godina.

  Neobarokni lusteri na stepeništu su reparirani, a poštujući originalnu kompoziciju veliki centralni luster je rekonstruisan u istom duhu. Najveće promene dolaze na plafonima galerijskog prostora, gde su zbog modernizacije sistema klimatizacije i osvetlljenja montirani pokretni izvori svetla, protivpožarni sistemi, kao i oprema za video-nadzor. Da bi se maksimizovale izložbene površine, galerijski prostor poseduje sistem pokretnih pregradnih zidova i panela za pokrivanje spoljnih prozora. U ovom trenutku fali još nekoliko panela, ali nam je potvrđeno da će ostatak biti postavljen u narednom periodu. U zgradi je dostupna je i sva oprema za kretanje osoba sa invaliditetom.

  Sve u svemu, kvalitetna i temeljna sanacija dobija visoku ocenu. Koliko god ovaj objekat nije adekvatno rešenje za naš Narodni muzej, ovo je ogroman korak za kulturu i obrazovanje. Posle čitave generacije odrasle bez pristupa ovom blagu, otvaranjem Narodnog muzeja kulturna ponuda grada dobila je klasu. Svečano otvaranje počinje danas u 21h i trajaće ceo vikend sa produženim radnim vremenom muzeja od 10 do 22h. Učinite sebi uslugu, iskoristite prvu priliku da obiđete muzejsku postavku, a u međuvremenu zavirite unutra kroz fotografije koje smo pripremili za vas.

  Narodni muzej (foto) - 27. jun 2018.