Eastern European Construction Forecasting Association

Otvoren kružni tok u Resniku

14-09-2018

  Otvoren kružni tok u Resniku

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

  Završena je rekonstrukcija dela Kružnog puta kod skretanja za Resnik, čime je nekadašnja semaforizovana raskrsnica preregulisana u kružni tok. Kružni put koji u ovom delu funkcioniše kao deo Obilaznice i predstavlja jednu od najopterećenijih saobraćajnica u zemlji. Na njegovoj trasi nalazi se nekoliko opasnih ukraštanja, a ovo je prva intervencija koja bi trebala da unapredi regulaciju ovog puta. Izgradnja kružnog toka kod Resnika počela je u februaru ove godine i inicijalni plan je bio da se radovi završe do leta. Izgradnja se ipak i ovde odužila zbog izmeštanja kolektora, pa je rok pomeren za sredinu septembra. Tokom radova na novoj raskrsnici saobraćaj se odvijao privremenom devijacijom, sa zabranom skretanja ka Resniku u Ulicu Slavka Miljkovića.

  Radi se o trokrakoj raskrsnici koja treba da olaksa protočnost i bezbednost na ovom ukrštanju, međutim izazovi ostaju pošto obim saobaraćaja na ovoj deonici daleko prevazilazi kapacitete puta i same raskrsnice. Izgradnja kružnog toka na ovom ukrštanju dobro je rešenje i može kvalitetno da reši probleme semaforizovane raskrsnice koja je postojala, ali efekti nove regulacije biće vrlo ograničeni zbog ogromnog pritiska tranzitnog saobraćaja, odnosno velikog broja dugačkih i teških vozila. Pun smisao ova rekonstrukcija dobija tek sa završetkom sektora 6 Obilaznice, od Straževice do Bubanj potoka.

  Investitor na izgradnji kružnog toka kod Resnika su JP Putevi Srbije, vrednost investicije je 90 miliona dinara, a izvođači su bili beogradska preduzeća Srbijaput i Šumadijaput.

  Kružni tok u Resniku (foto) - 13. septembar 2018.