Doka WWW Heder

Otvorena prva faza rekonstrukcije ulica Mije Kovačevića i Ruzveltove

22-05-2017

  Otvorena prva faza rekonstrukcije ulica Mije Kovačevića i RuzveltoveZatvaranjem prve deonice za saobraćaj počeli su radovi na rekonstrukciji Ulice Mije Kovačevića. Rekonstrukcija koja će obuhvatiti čitav pravac od Vukovog spomenika do kružnog toka kod Bogoslovije, odnosno Ruzveltovu i Ulicu Mije Kovačevića, počela je ove subote i trajaće narednih 180 dana. Ukupna dužina čitave saobraćajnice je oko 1.6 kilometara, a rekonstrukcija će biti podeljena u četiri faze. Radovi su otpočeli na 500 metara dugačkoj deonici od kružnog toka kod Bogoslovije do Ulice Čarlija Čaplina, nakon čega sledi deonica od Čarlija Čaplina do Ulice Svetog Nikole, zatim od Kraljice Marije do Bulevara kralja Aleksandra i na kraju od Ulice Svetog Nikole do Kraljice Marije.

  Poprečni profil ove saobraćajnice neće se promeniti nakon ove rekonstrukcije, pošto se zadržava postojeća regulacija saobraćaja uz pojedina funkcionalna poboljšanja. Kolovoz zadržava obostrane tramvajske šine u okviru saobraćajnih traka namenjenih za mešovit saobraćaj, uz središnji deo kolovoza varijabilne širine (2+1 traka). Biće zamenjena kolovozna konstrukcija, kontaktna mreža, tramvajske šine, sistem za odvođenje voda, kao i vertikalna i horizontalna signalizacija. Za poslednju fazu ostavljena je nešto zahtevnija deonica od Ulice Svetog Nikole do Kraljice Marije, koja bi trebalo da obuhvati i sanaciju nadvožnjaka na ukrštanju sa Cvijićevom ulicom. Kolovozna konstrukcija biće rekonstruisana prema parametrima teškog opterećenja.

  Pored nove tramvajske mreže i kolovoza, obnovljena saobraćajnica imaće uređene trotoare i stajališta javnog prevoza, uz novoprojektovanu biciklističku stazu u celoj dužini. To znači poštovanje minimalne širine trotoara od 1.5m, tramvajska stajališta minimalne širine 3 metara i dvosmerne biciklističke staze širine 2 metara. Postojeće zelenilo se zadržava, a u delovima gde ga nema biće formirani novi drvoredi. Planira se postavljanje upravljačkih uređaja za semafore i elementa spoljne opreme duž predmetne saobraćajnice, kao i polaganje direktne optičke veze sa Centrom za upravljanje saobraćajem.

  Faze radova trebalo bi da se sukcesivno odvijaju, kako bi se omogućilo što lakše kretanje saobraćaja i ljudi, međutim nisu dati nikakvi vremenski okviri za njihovo izvođenje. Za sada je samo poznat konačni rok koji bi trebalo da se okonča u drugoj polovini novembra. Rekonstrukcija Ruzveltove i Ulice Mije Kovačevića deo je istog ugovora koji obuhvata rekonstrukciju Slavije i Bulevara Oslobođenja, a ukupna vrednost oba projekta iznosi 1.94 milijarde dinara (bez PDV-a). Glavni izvođac je domaće preduzeće MBA-Ratko Mitrovic Niskogradnja iz Beograda.

  Mije Kovačevića - početak radova maj 2017.


  Mije Kovačevića - Ruzveltova (pre rekonstrukcije)