Eastern European Construction Forecasting Association

Palata pravde u novom ruhu

09-09-2019

  Palata pravde u novom ruhu

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

   U toku su poslednji radovi na opremanju zdanja Palate pravde u Savskoj ulici, pošto je nakon 30 meseci završena rekonstrukcija najvećeg pravosudnog objekta u zemlji. Vrlo temeljna i obimna rekonstrukcija uvela je tehnološki ovu zgradu u 21. vek, sa svim prednostima i komforom koje danas poseduju prvoklasne poslovne i administrativne zgrade. Inicijalno “oguljena” do betonskog kostura, da bi tokom radova bila potpuno obnovljena i unutrašnjost i spoljašnjost, uz zadržavanje postojećeg gabarita. Ovaj reprezentativni primerak beogradskog brutalizma iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka ponovo sija istim sjajem, kao pre skoro 50 godina kada je izgrađen. Palata pravde je inače delo arhitekata Zorana Žunkovića, Mihaila Živadinovića i Božidara Simovića, a radovi na njenom podizanju trajali su od 1969. do 1973. godine.

  Vrlo intenzivna eksploatacija objekta, u kome su inače smeštena četiri pravosudna organa, već je iznudila brojne adaptacije na unutrašnjosti, pa su neke od njih formalizovane tokom rekonstrukcije. Tu se pre svega misli na zatvaranje prvog sprata atrijuma u nižem krilu kompleksa (Su+Pr+3), prostor u kome su sada formirane četiri nove sudnice. U unutrašnjosti najveća funkcionalna promena jeste uklanjanje velikog stepeništa levo od glavnog ulaza, međutim izgrađena su dva manja stepeništa koja će preuzeti njegovu funkciju. Pored preko 60 savremenih sudnica sa modernom multimedijalnom opremom i sistemima za nadzor, potpuno je rekonstruisan kancelarijski prostor, arhiva i depo, pritvorske jedinice, kao i podzemna garaža.

  Modernu unutrašnjost karakteriše visok kvalitet završnih radova i materijala, a očuvani su i prepoznatljivi unutrašnji zidovi od opeke kao dela originalnog enterijera. Velike staklene površine, stakleni pregradni zidovi i ograde značajno poboljšavaju ambijent i doprinose boljoj prosvetljenosti. Radni prostor opremljen je savremenim informaciono-komunikacionim sistemima, a u estetskom smislu važno je istaći da je zgrada dobila i centralnu klimu, što je fasadu oslobodilo više desetina divlje ugrađenih “split” sistema. Pored kvalitetne aluminijumske stolarije, nova reflektujuća stakla na prozorima daju plavi ton fasadi, a betonski parapeti su očišćeni i sanirani.

  Sve u svemu još jedna primerna rekonstrukcija javnog objekta. Jedina ozbiljna zamerka jeste izbor ulaznih vrata, koja se čine potpuni promašaj na ovakvom objektu. Pored estetskog aspekta i loše uklopljenih materijala i boja, pitanje će biti i funkcionalnost ovog ulaza imajući u vidu prethodna iskustva. Jednokrilna vrata su loš izbor na mestu visoke frekventnosti korisnika, gde se generiše hiljade poseta dnevno i gde često na ulazu nastaju redovi. Videćemo kako će se ovo rešenje pokazati u praksi.

  Useljavanje sudova i tužilaštva u obnovljeni objekat trajaće tokom septembra, dok će službe ponovo početi sa radom u oktobru. Ukupna vrednost rekonstrukcije iznosila je 16 miliona evra, a radove je izvodilo građevinsko preduzeće “Gradina” iz Beograda.

  Palata pravde - pre i posle


  Palata pravde (foto) - 9. septembar 2019.