EECFA

Plans for Block 65 Development

01-07-2010

  Plans for Block 65 DevelopmentPlans for Block 65 DevelopmentDanas je široj javnosti predstavljeno urbanističko-arhitektonsko rešenje za ambicioni projekat razvoja bloka 65 na Novom Beogradu. Ono što smo imali prilike da vidimo je plan za multifunkcionalni kompleks koji po svojim karakteristikama pretenduje da postavi novi standard u održivosti i kvalitetu ponude.

  Projekat koji će biti građen u bloku 65, na uglu ulica Omladinskih brigada i buduće trase Unutrašnjeg magistralnog poluprstena prostiraće se na impozantnih 152.437 kvadratnih metara površine, a u svom sastavu imaće građevine različite spratnosti i forme trudeći se da izbegne uobičajenu uniformnost novobeogradskih blokova. Na parceli od 30.316 kvm biće izgradjeno 106.106 kvm nadzemnog prostora, dok će podzemne etaže imati površinu 46.331 kvm uključujući i modernu podzemnu garazu sa 1324 parking mesta. Izgrađeni objekti će biti organizovani u 514 stambenih jedinica i 100 lokala sa ukupnom površinom namenjenom poslovnom prostoru i apartmanima od 37.058 kvm.

  Kompleks je jasno podeljen u dve celine gde u jednoj dominira stambeni prostor, dok druga celina sadži veliki maloprodajni centar i kulu sa poslovnim prostorom i apartmanima po najvišim hotelskim standardima. Takođe je zanimljivo da bi kula u sastavu ovog bloka sa svojih 39 spratova i 146 metara visine mogla da postane najviša građevina u Beogradu kada bude otvorena.

  Prema rečima investitora, posebna želja je bila da dizajn novog centra na neki način prenese duh starog Beograda u novobeogradske blokove. Sam centar će u poptunosti iskoristiti komfor i pogodnosti života na Novom Beogradu, sa pešačkim zonama i trgovima karakterističnim za centar grada. Namera da ovaj novobeogradski blok atmosferom liči na stari Beograd, dizajneri su posebno istakli kroz izgled prizemnih etaža i komercijalnog prostora u njima. Arhitektonsko rešenje ponudili su iz poznatog studija u Londonu "Fletcher Priest".

  Međutim ono što posebno ističe ovaj projekat i što posebno ističemo u ovoj prezentaciji jeste njegov pokušaj da ispunjava ekološke i standarde održivosti kroz razne inovativne tehnologije, korišćenje obnovljivih izvora energije, ekoloških materijala i optimalno korišćenje dostupnih resursa. Prema najavama investitora, inovacije na tom polju uključivaće korišćenje podzemnih voda, kišnice, a deo energetskih potreba biće popunjeno iz energije vetra i solarnih panela na samom kompleksu.

  Izgradnja kompleksa je planirana u dve faze, gde će u prvoj fazi biti izgrađeni stambeni objekti na suprotnoj strani bloka od ulice Omladinskih brigada, dok druga faza podrazumeva izgradnju šoping centra i poslovne kule. Gradnja prve faze najavljena je za septembar 2010 godine sa planovima investitora da ceo kompleks završi do 2013 godine. Vrednost celokupne investicije se procenjuje na 170 miliona evra i predstavljaće najznačajniju investiciju ove godine u Beogradu. Investitor je međunarodna kompanija "PSP-Farman Holding".

  Mi ćemo naravno u potpunosti pratiti razvoj ovog projekta, a sada vam predstavljamo najpotpuniju vizuelnu prezentaciju projekta u visokoj rezoluciji.

  Visualisations of the Blok 65 Complex


  Construction Phases - Phase 1


  Construction Phases - Phase 2


  Comparative view