EECFA

Počela izgradnja prve faze "Beograda na vodi"

27-09-2015

  Počela izgradnja prve faze "Beograda na vodi"“Beograd na vodi”, projekat koji je ozbiljno zatalasao strasti u gradu polako pravi korake ka realizaciji prve faze. Danas je tim povodom i svečano postavljen kamen temeljac za prve objekte u okviru šireg plana reurbanizacije savske obale. Ovako ozbiljna intervencija na centralnoj gradskoj lokaciji izazvala je brojne reakcije javnosti, a dodatne sumnje su podgrevane agresivnim procedurama, nepostojanjem javne debate i šturim informisanjem. I dok stručna javnost i pravnici češljaju nedavno objavljen Ugovor između investitora i države, pogledaćemo šta je do sada urađeno i u kom se pravcu kreće ovaj megaprojekat.

  Prvi objekti čija je gradnja otvorena su stambene namene "BW Residences" i nalaze se nadomak mosta Miladina Zarica (Stari savski most), u bloku 14 zone S5 prostornog plana područja posebne namene tačnije u okviru formirane građevinske parcele GP1. To su dva velika dvadesetospratna stambena objekta visine 72 metara sa blizu 68.000 kvadrata gotovo uz samu obalu reke, i u svojim opštim karakteristikama nisu doživeli promene od inicijalno predstavljenog idejnog rešenja. Broj stanova u obe zgrade biće 296, u rasponu od jednosobnih do četvorosobnih a objekat će posedovati garažu i brojne komercijalne sadržaje. Predračunska vrednost izgradnje ovog stambenog projekta je oko 50 miliona evra a rok za završetak je mart 2018. godine.

  Kao što smo i govorili u ranijim tekstovima, prvobitni renderi “Beograda na vodi” nisu predstavljali realnu mogućnost, kao i da će kroz potencijalnu realizaciju biti sveden na ekonomski održiviju ravan. I upravo se to desava, pošto je u međuvremenu javnosti predstavljeni novi prikazi masterplana, a koji pokazuju redukovanu gustinu gradnje i spratnost objekata. Nakon veštacki kreirane pompe ovaj megaprojekat polako dobija racionalnije konture u urbanističkom smislu. Pored toga, stanje na tržištu je takvo da će ono biti jedan od najvažnijih korektora u razvoju savskog priobalja.

  U međuvremenu, ovaj projekat prati i nekoliko manjih estetskih intervencija na podruciju Savamale. Tokom leta je obavljena rekonstrukcija Hercegovačke ulice, izgrađen je parking u krugu privremenog kafića “Savanova”, a u toku su završni radovi na obaloutvrdi tj savskoj promenadi u dužini od 300 metara. Sve ove intervencije izvedene su iz donacije arapskih investitora, a od ponedeljka će biti otvoreno i novo šetalište na savskom keju.

  Pored dva stambena objekta za koje je postavljen kamen temeljac, kao deo prve faze projekta planira se izgradnja hotela, poslovne kule i tržnog centra sa preko 140.000 kvadratnih metara bruto površine. Hotel je planirano da bude izgrađen u okviru bloka 13 usvojenog plana a u pitanju je svetski poznat brend W hotela, iz lanca Starwood Hotels & Resorts Worldwide, sa kojima je Belgrade Waterfront nedavno potpisao ugovor o saradnji. Otvaranje hotela se očekuje tek tokom 2019. godine a imaće 120 hotelskih soba i apartmana. Plan je da se u narednih 8 do 10 meseci započne gradnja 300,000m2 u okviru prve faze. U prilogu pogledajte sveže i revidirane prikaze masterplana, prikaze prve faze kao i fotografije gradilišta.

  Prikaz prve faze i masterplana


  Fotografije gradilišta "BW Residences"


  Fotografije promenade


  Prikaz - "BW Residences"