Doka WWW Heder

Počela obnova kaldrme u Skadarliji

16-10-2017

    Počela rekonstrukcija SkadarlijeDanas je zvanično počela rekonstrukcija Skadarlije, koja će kroz tri faze obuhvatiti obnovu ulice od Ulice Strahinjića bana do Bulevara despota Stefana. Ova sve popularnija i puno promovisana turistička atrakcija ustvari se nalazi u jako lošem stanju i funkcionalno i estetski. Pošto je u julu ove godine završena rekonstrukcija Skadarlijske česme, tokom ovog ciklusa planirana je rekonstrukcija stare kaldrme i podzemnih vodovodnih instalacija. Skadarlija je jedna od malobrojnih beogradskih ulica koja je iz turističkih razloga zadržala autentičnu tursku kaldrmu, sa kamenom koji je u kasnijim rekonstrukcijama dodatno zaliven betonom.

    Prva faza obnove obuhvata deo ulice od Strahinjića bana do Gospodar Jevremove ulice, nakon čega sledi faza na delu od Jevremove do Zetske i od Zetske ulice do Bulevara despota Stefana. Sve tri faze rekonstrukcije planirano je da traju do proleća, kako bi se izbeglo zatvaranje letnjih bašti, međutim u zimskom periodu radovi su često uslovljeni vremenskim prilikama. Radovi u prvoj fazi koja je počela danas, odnosno na delu od Ulice Strahinjića bana do Jevremove, trajaće narednih 60 dana. Druge dve faze planirane su odmah nakon završetka prve, početkom naredne godine.

    Radovi na rekonstrukciji Skadarske ulice kostaju oko 14 miliona dinara, a projekat finansira Vlada Srbije, preko Ministarstva za trgovinu i turizam i Grad Beograd.

    Rekonstrukcija Skadarlije - oktobar 2017.