Doka WWW Heder

Počeli radovi na Kliničkom centru Srbije

17-10-2018

    Počela izgradnja Kliničkog centra SrbijeOtvaranjem pripremnih radova počela je rekonstrukcija i dogradnja centralnog i najvećeg objekta u sklopu kompleksa Kliničkog centra Srbije. Zgrada Poliklinike KCS građena je najvećim delom tokom 80-ih godina prošlog veka, međutim nikada nije završena u celosti i useljena u punom kapacitetu. Prepoznatljiva kula na gradskoj panorami nikada nije služila svrsi, a poslednji radovi na njoj izvođeni su 1987. godine, kada su završeni poslednji grubi radovi i objekat zatvoren fasadom. Površina zgrade poliklinike iznosi oko 90.000 kvadrata, ali je samo deo u funkciji, konkretno deo osnove kule ili aneksa sa još dva sprata ispod zemlje. Da bi se rekonstrukcija obavila bez poremećaja u radu službi smeštenih u ovom objektu, projekat će biti podeljen u dve faze. Tokom prve faze radi se rekonstrukcija i dogradnja nezavršenog dela, da bi se time stvorili uslovi za preseljenje i rekonstrukciju prostora koji je u upotrebi.

    Za izradu masterplana, idejnog i glavnog projekta bilo je potrebno čak 12 godina. Iako zgrada predstavlja supermoderno zdanje iz tog doba, ona ipak ima neke funkcionalne mane koje će biti rešene ovom rekonstrukcijom. Tu se pre svega misli na relativno malu spratnu osnovu kule, nedovoljne vertikalne komunikacije za ovu spratnost, upitnu funkcionalnost terasa na fasadi kule itd. Da bi se uobličila ta funkcionalno-arhitektonska celina predviđena je dogradnja čak 26.000 novih kvadrata, širenjem kubusa kule bez povećavanja njene spratnosti. Za organizaciju klinika i bolnica velika spratnost je zapravo mana, pošto vertikalne komunikacije i liftovi mogu biti problem za funkcionisanje službi.

    Kada govorimo o izgledu novog objekta biće urađena rekonstrukcija kompletne fasade. Jedna od osnovnih odlika kule, terase koje su potencirale horizontalne linije na fasadi sa naizmeničnim belim parapetima i crnim prozorskim trakama, biće potpuno uklonjene. I oblik kule će biti promenjen pošto će izgubiti oble ivice, a širenjem osnove kule gubi se i dotadašnji vertikalni akcenat. Može se reći da je ovo dosta siromašno arhitektonsko rešenje, koje nije estetski kompenzovalo ove promene. Štaviše, nova kula i njena fasada nemaju ni horizontalni ni vertikalni akcenat, što je prava šteta za lokaciju na kojoj se nalazi. To je posebno vidljivo na zapadnoj fasadi, istaknutom licu objekta na panorami i strani objekta sa najboljim pogledom, koje ovo rešenje koristi za protivpožarna stepeništa(!?). Inače, arhitektonsko rešenje izradio je italijanski konzorcijum koji čine "Studio Altieri" i "Planarch", pa je moguće da nisu razumeli položaj objekta i značaj ove fasade.

    Sve u svemu, prva faza trajaće do sredine juna 2021. godine, do kada će biti završena rekonstrukcija ugovorenih 86.000m2. Ukupna vrednost prve faze iznosi 69 miliona evra. Kompleks KCS smešten je na površini od 34 hektara u širem centru Beograda, na opštini Savski venac, a čini ga više od 280.000m2 prostora u 50 odvojenih zgrada. Sa više od milion pacijenata godišnje spada u red najvećih kliničkih centara na svetu.

    Klinički centar Srbije - 3D prikazi


    Klinički centar Srbije (foto) - 16. oktobar 2018.