Doka WWW Heder

Počelo rušenje rakovičke fabrike "Rekord"

05-05-2016

  Počelo rušenje rakovičke fabrike "Rekord"Prošle nedelje je počelo rušenje rakovičke fabrike “Rekord”, koja će ustupiti mesto još jednom gradskom maloprodajnom objektu. Maloprodajni centar “Capitol park Rakovica” nalaziće se u nekadašnjoj industrijskoj zoni, u Ulici patrijarha Dimitrija na parceli od 65.000 kvadrata. Sam objekat će imati oko 25.000 kvadrata prostora za iznajmljivanje, raspoređenih u oko 30 velikih lokala različite namene, a predstavljaće do sada najveći maloprodajni park u Beogradu. Investitor je britanska kompanija “Poseidon”, već prisutna na domaćem tržištu sa maloprodajnim parkom u Šabcu, a pored Rakovice u narednom periodu planirana je izgradnja i sličnog objekta u Somboru.

  “Capitol park Rakovica” deo je funkcionalne transformacije nekadašnje industrijske zone u Rakovici i začetak nove gradske komercijalne zone. Industrija nije preživela divlju tranziciju, a prvi prostor “oslobođen” za novu namenu je ogromna parcela rakovičkog “Rekorda”, nekada čuvenog industrijskog giganta i jednog od najvećih proizvođača poljoprivredne i industrijske pneumatike u Evropi. Lociran na prometnim saobraćajnicama i okružen rezidencijalnim tkivom sa preko 100.000 stanovnika, biće prvi ovakav komercijalni objekat u ovom delu grada. Pozicija ove parcele je i topografski atraktivna, pošto se nalazi u dolini i ima odličnu vidljivost sa uzvišenih stambenih četvrti na Vidikovcu, Rakovici 2, Petlovom Brdu, Sunčanom bregu i Miljakovacu.

  Zamišljen je kao celina od dva povezana objekta koji će okruzivati veliki centralni plato sa parkingom. Planirano je da gostima bude dostupno oko 750 parking mesta i veći broj različitih prodavnica i uslužnih lokala, a zakupci i vrste sadžaja biće poznati u kasnijoj fazi. Trenutno se izvode radovi na uklanjanju objekata nekadasnje fabrike, nakon čega bi trebala početi izgradnja maloprodajnog parka.

  Početak gradnje ovog centra u Rakovici je najavljivan još prošle godine, međutim tek sada su krenule konkretne pripreme. Vrednost investicije se procenjuje na 30 miliona evra, a gradnja ovakvog objekta traje oko godinu dana.

  Rušenje fabrike "Rekord" - Maj 2016


  "Capitol park Rakovica" - Prikaz objekta


  "Capitol park Rakovica" - Lokacija