Doka WWW Heder

Počinje rekonstrukcija Palate pravde

27-02-2017

    Počinje rekonstrukcija Palate pravdeRekonstrukcijom zgrada pravosudnih organa u Bulevaru Nikole Tesle i u Katanićevoj ulici stvoreni su preduslovi za temeljnu obnovu najvećeg objekta ove namene – Palate pravde u Savskoj ulici. Preseljenjem svih službi u renovirane objekte na Novom Beogradu (Aeroinženjering) i Vračaru (VTI) započete su pripreme za jednu od najvećih investicija Ministarstva pravde. Obimna i skupa obnova zdanja u Savskoj biće prva ozbiljna intervencija na objektu od kada je izgrađen, a obuhvatiće totalnu rekonstrukciju svih njenih funkcija unutrašnjosti, sistema instalacija, spoljne fasade sa stolarijom i prilaznog platoa. Raščišćavanjem prostora i pripremama za ulazak građevinara danas je zvanično počela rekonstrukcija.

    Palata pravde u Savskoj ulici istaknuto je delo arhitekata Zorana Žunkovića, Mihaila Živadinovića i Božidara Simovića, a predstavlja jedan od značajnijih primera beogradskog brutalizma. Pripremni radovi na izgradnji počeli su 1969. godine, dok je novi objekat useljen u punoj funkciji 1971. Kompleks se sastoji iz tri povezane funkcionalne celine; А (Su+Pr+9), B (Su+Pr+3) i C (Su+Pr) a ukupna površina objekta nakon rekonstrukcije iznosiće preko 29.000 kvadrata. Imajući u vidu da je prošlo više od 40 godina od kada je izgrađena, uz izuzetnu opterećenost i intenzivnu eksploataciju, u prethodnom period izvedene su adaptacije i programske izmene koje su dodatno otežavale efikasno funkcionisanje vitalnog javnog objekta.

    Kao što smo napomenuli, radi se o totalnoj rekonstrukciji što praktično znači da će vršiti zamena svih elemenata i sistema, uz informatičku i komunikacionu modernizaciju za 21. vek. Planirana je adaptacija sudnica, njihova modernizacija sistemima za snimanje i nadzor, nove elektro instalacije i sistemi za klimatizaciju, obnova pritvornih jedinica, depoa i arhive, kao i rekonstrukcija podzemne garaže. Posebna pažnja biće posvećena energetskoj efikasnosti, gde je nakon rekonstrukcije planirana 5 puta manja potrošnja energije od trenutne. Građevinski radovi počeće od najviših etaža i krova objekta, čim narednih dana bude podneta prijava radova od strane investitora.

    Ova obimna rekonstrukcija trajaće čak 24 meseca, a vrednost čitavog posla ugovorena je na preko 16 miliona evra. Radove će izvoditi domaća preduzeća Gradina i Termoinženjering iz Beograda, a ceo projekat finansira se iz kredita Evropske investicione banke.

    Palata pravde - pre rekonstrukcije