PRODEXPO

Predstavljen Skyline Belgrade

25-01-2017

    Predstavljen Skyline Belgrade

    Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

    Posle više godina neizvesnosti i promena koje su pratile projekat na prostoru starog MUP-a, sudbina ove ekskluzivne lokacije doživela je pozitivan obrt prošle godine. Zdanje starog MUP-a otkupila je renomirana kompanija za razvoj nekretnina AFI Europe, jedan od vodećih investitora u Beogradu i regionu centralne i istočne Evrope. Novi vlasnik je bez gubljenja vremena pokrenuo sve procedure za realizaciju projekta sada nazvanog - Skyline Belgrade. Preuzimanje zemljišta obavljeno je tokom proleća prošle godine, a vrlo brzo nakon toga najavljeno je da će izgradnja početi 2017. Rušenje zgrade saveznog MUP-a završeno je tokom poslednjeg kvartala 2016, a danas je prvi put javnosti prezentovano i idejno rešenje novog kompleksa kod Mostarske petlje.

    AFI Europe je predstavio projekat izraelskog arhitekte Ami Mura, koji podrazumeva značajne promene u odnosu na prethodna rešenja, kako u nameni, tako u urbanističkom i arhitektonskom konceptu. Dok su prethodna rešenja podrazumevala kombinaciju komercijalno-poslovne namene, sadašnji je dominantno stambeno-poslovne funkncije. Prema predstavljenom rešenju radi se o kompleksu visoke kategorije sa ukupno 68.000 m2 (GLA), od čega je 34.000 m2 stambenog, oko 30.000 m2 poslovnog i 4.000 m2 komercijalnog prostora. Kompleks će posedovati i veliku podzemnu garažu sa 900 mesta.

    Prateći oblik placa na padini, projekat je koncipiran kao kompleks tri kule, sa centralnom poslovnom kulom kao slobodnostojećim objektom (129m) i dve manje stambene kule na bočnim ivicama parcele (77m i 64m). Između kula biće formiran plato, koji će sa unutrašnje strane bloka biti oivičen niskim komercijalnim aneksom. Stvarajući aktivan javni prostor u unutrašnjosti kompleksa, ovaj otvoren koncept mnogo bolje koristi prednosti lokacije i značajno je unapređenje u odnosu na sva prethodna rešenja. Imajući u vidu da investitor planira uređenje parka kod Gazele, nova orjentacija objekta omogućiće integraciju kompleksa i parka sa jedne, i Ulice kneza Miloša sa druge strane.

    Manje kule su izdužene posebnim aneksima koji se pružaju ivicom bloka, gde aneks kule u Kneza Miloša predstavlja visinsku vezu sa objektima u uličnom nizu, dok aneks kule u parku formira kaskadu ka Sarajevskoj ulici. U prostoru između ova dva krila nalaziće se komercijalna zona sa unutrašnjim platoom i zelenilom. Kombinacijom valjkastih, zaobljenih kula i izlomljenih pravougaonih aneksa stvoreno je kvalitetno i promišljeno rešenje, kao važan arhitektonski iskorak za Beograd. Svojom visinom od preko 100 metara, na vrhu grebena i tik uz autoput, kada se završi ovaj kompleks postaće novi prostorni i visinski reper grada.

    U sledećem koraku realizacije sledi izrada projekta za građevinsku dozvolu, dok je Plan detaljne regulacije već usvojen prošle godine. Planirano je da se za nekoliko meseci na lokaciji otvori izložbena i prodajna kancelarija. Realizacija je planirana u dve faze, a početak gradnje može se očekivati u periodu Avgust-Septembar ove godine. Gradnja čitavog kompleksa mogla bi da traje između 4 i 5 godina. Vrednost investicije na projektu Skyline Belgrade procenjuje se na oko 200 milliona evra, a ekskluzivni zastupnik prodaje biće vodeća konsultantska kuća za nekretnine CBRE Srbija.

    Skyline Belgrade - 3D prikazi