EECFA

Pripreme za otvaranje obnovljene dvorane Doma sindikata

25-04-2018

    Pripreme za otvaranje obnovljene dvorane Doma sindikataJedna od najvećih i najpoznatijih koncertnih dvorana u Beogradu, Dom sindikata na trgu Nikole Pašiča, posle višemesečne rekonstrukcije biće otvorena ovog vikenda. Dvorana “Dom sindikata” potpuno je obnovljena i modernizovana sada, a dobila je i novo ime pa će u gradskim repertoarima sada stajati kao “Kombank dvorana”. Rekonstrukcija je trajala deset meseci i podrezumevala je transformaciju ovog prostora u multifunkcionalni centar za kulturu i zabavu. “Kombank dvorana” sada ima koncertnu, pozorišnu, kongresnu i festivalsku dvoranu i još pet bioskopskih sala. Glavni prostor prate brojni dodatni sadržaji, uključujući veliki hol sa VR zonom i kafeom, dečji zabavno-edukativni centar, pres-centar, laundž i džez bar itd. Ukupna investicija iznosi preko 4.5 miliona evra.

    Tokom rekonstrukcije napravljene su manje modifikacije, smanjen je kapacitet glavne sale sa nekadašnjih 1.600 mesta na 1.380, sa povećanim razmakom između sedišta. Ugrađena su nova sedišta specijalno dizajnirana za stajaće koncerte, a ceo prostor je dodatno akustički i vizuelno unapređen. Zanimljivo je da je velika sala zadržala 20 ekskluzivnih loža, a izgrađena su i tri VIP apartmana sa izvođače sa šminkernicom i tuševima. Obnovljene su i ostale sale ovog centra manjeg kapaciteta - radi se o tzv. sali 2 od 250 mesta i još četiri manjih bioskopskih sala za 60 do 80 gledalaca.

    Sale ove dvorane nalaze se u sklopu zgrade koja je izgrađena između 1947. i 1955. godine prema projektu arhitekte Branka Petričića. Objekat je najistaknutiji predstavnik socrealizma u Beogradu, a od 2013. godine stavljen je na listu zaštićenih spomenika kulture.

    Pogledajte fotografije poslednjih radova na pripremama prostora za svečano otvaranje.

    Dvorana Doma sindikata (foto) - 25. april 2018