Doka WWW Heder

Prokop - izgradnja gornjih pristupnih saobraćajnica

31-08-2016

  Izgradnja nove pristupne saobraćajnice za ProkopPosle sedam meseci od raspisivanja tendera počeli su radovi na izgradnji pristupnih saobraćajnica i mostovskih konstrukcija za železničku stanicu Prokop. Planirane saobraćajnice dužine oko 770 metara sa razdelnim pojasom i obostranim pešačkim stazama treba da omoguće vezu gornjeg staničnog trga sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom.

  Nova saobraćajna veza obezbediće pristup stanici sa po dve trake u oba smera  iz Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića uz uređenje podvožnjaka kao i proširenje postojećeg pristupa iz ulice Dragana Mancea izgradnjom mostovske konstrukcije u dužini od 145 metara. Biciklisti i pešaci će dobiti novi pristup stanici iz Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića u dužini od oko 200 metara. Takođe će biti izgrađeno 1500 metara kanalizacione i 560 metara vodovodne mreže kao i 26 parking mesta i stajališta javnog prevoza.

  Na gradilištu se izvode pripremni radovi na raščišćavanju terena planiranih saobraćajnih površina. U toku je demontiranje betonske baze Energoprojekta kao i uklanjanje rastinja i humusa u zoni podvožnjaka ispod Bulevara kneza Aleksandra. Radove izvodi grupa izvođača koju predvodi Štrabag koji radove vredne 380 miliona dinara treba da završi krajem maja naredne godine.

  Treba napomenuti da se završetkom gornjih pristupa uz najavljeno izmeštanje glavne železničke stanice ostvaruje samo delimična saobraćajna funkcija u povezivanju ovog saobraćajnog čvorišta. Republička direkcija za imovinu je početkom ove nedelje objavila neobavezujući javni poziv za izgradnju zgrade železničke stanice Prokop i pratećih komercijalnih sadržaja. Potencijalni investitori mogu uputiti ponude za izgradnju u skladu sa Urbanističkim projektom za izgradnju železničke stanice.

  Prikaz gornjih pristupnih saobraćajnica


  Pristupne saobraćajnice - pripremni radovi avgust 2016