EECFA

Prokop dobija liftove

08-04-2019

  Prokop dobija liftoveUgradnja lifotva na Prokopu konačno je počela pre manje od mesec dana, čime se ušlo u rešavanje problema pristupačnosti novoj železničkoj stanici. Javna nabavka za dva panoramska lifta raspisana je prošle godine ali je postupak obustavljan i menjan, pa je finalni ugovor potpisan tek početkom marta. Radovi su počeli ubrzo nakon toga, a posao ukupno vredan 67 miliona dinara dobila je firma “Progres” iz Malog Zvornika. Novi lifotvi spuštaće putnike sa glavne ploče na perone i biće funkcionalni nezavisno od još uvek nepostojeće stanične zgrade. Ugovor ima dve partije, gde jedna obuhvata montažu liftova a druga uređenje, tako da su i rokovi podeljeni – 60 dana za ugradnju i 45 dana za završne radove.

  Pozicija ovih liftova na površini nalazi se uz proširenje za taksi stanicu na gornjoj pristupnoj saobraćajnici, a omogućavaće direktan pristup 6. peronu i kosoj rampi ka pothodnicima. Radi se o panoramskim liftovima od kaljenog stakla u ramu od inoksa koji će prevaljivati visinsku razliku od 7.3 metara. Ovi liftovi deo su projekta, a njihova originalna funkcija je bila transport za invalide. Zbog toga je njihova pozicija izdvojena iz stanične zgrade i vode dirktno na parking za kraća zaustavljanja. Njihovom ugradnjom privremeno je rešen problem pristupačnosti pre završetka stanične zgrade.

  Za potrebe njihove ugradnje biće neophodno probiti dva nova otvora na glavnoj ploči, ali i iseći otvore za liftovske jame na samim peronima. Kako se nalaze na otvorenom, spolja je planirano postavljanje čeličnih nadstrešnica sa staklom za pokrivanje liftovske konstrukcije i prilaza. Dimenzije liftovske kabine su 1.1 metar širine, 2.1 metar dubine i 2.3 metara visine, sa maksimalnom nosivošću od 1000 kilograma.

  U prilogu pogledajte mapu sa pozicijom novih liftova na Prokopu i sveže fotografije sa gradilišta.

  Železnička stanica Prokop - pozicije liftova


  Železnička stanica Prokop - ugradnja liftova