EECFA

Radovi na šetalištu Lazaro Kardenas u bloku 45

19-01-2020

  Radovi na šetalištu Lazaro Kardenas u bloku 45Rekonstrukcija šetališta “Lazaro Kardenas” u savskim blokovima na Novom Beogradu napreduje, iako su i na ovom projektu značajno probijeni rokovi. Rekonstrukcija četiri i po kilometara dugačkog šetališta koje povezuje blokove 45, 44 i 70 počela je u junu prosle godine, a radovi su podeljeni u tri faze. Svaka faza obuhva jedan od blokova, a prva je započeta u bloku 45 sa planiranim trajanjem od oko 7 meseci. Posao u prvoj fazi podrazumeva rekonstrukciju ukupno oko 5 hektara javnih površina, uključujući rekonstrukciju glavnog šetališta sa platoima, obnovu igrališta i sportskih terena uz šetalište, kao i zaštitu postojećeg zelenila. Da je sve teklo po planu, početkom ove godine bila bi završena celokupna prva faza, međutim u prvoj fazi od planiranih radova do sada je izvedena tek jedna trećina.

  U proteklom periodu rekonstrukcija je obuhvatila samo bočni krak koji glavno šetalište povezuje sa rekom, dok je centralna promenada koja se prostire paralelno sa rekom ostala netaknuta. Na delu koji je bio obuhvaćen radovima u prethodnih pola godine urađen je dosta dobar posao, obnovljeni su zastori na pešačkim komunikacijama i obnovljeno nekoliko igrališta i sportskih terena. Kombinovanjem prirodnog kamena i asfalta pokriveno je šetalište, dok su tereni i igrališta presvučeni gumenim podlogama. Pored već izgrađenih terena za fudbal i košarku koji su obnovljeni, postavljena je i teretana na otvorenom, dok se završava saobraćajni poligon za decu. Pešačke staze dobile su novo osvetljenje i kompletno novi mobilijar.

  Posebno vredan jeste i fond zelenila duž samog šetališta, pa je srećom i njegova zaštita deo projekta. Sada već zrela stabla raskošnih krošnji obogaćuju unutarblokovske površine, a raznovrstan izbor često retkih primeraka stabala daje celom prostoru posebnu atraktivnost. Postojeće zelenilo dobilo je sisteme za navodnjavanje, uređene su niše za drvorede, a na pojedinim mestima su postavljene i nove dekorativne sadnice. Svi radovi na rekonstrukciji šetališta u bloku 45 izvedeni su u postojećim regulacijama, tako da nije bilo izmena na originalnom konceptu i dizajnu prostora.

  Kako će se probijanje rokova u prvoj fazi odraziti na dalju realizaciju još nije poznato. Tokom 2020. godine planirano je izvođenje druge faze, međutim sada je pitanje da li će druga faza uopšte početi ove godine. Ukupna vrednost projekta nije poznata, ali je prema dosadašnjim izjavama nadležnih samo za prvu fazu odvojeno preko 116 miliona dinara. Radove na rekonstrukciji šetališta "Lazaro Kardenas" izvodi JKP “Zelenilo Beograd”.

  U prilogu pogledajte fotografije do sada izvedenih radova u bloku 45.

  Šetalište Lazaro Kardenas (foto) - 18. januar 2020.