Doka WWW Heder

Radovi na Obilićevom i Kosančićevom vencu

04-10-2016

  Radovi na Obilićevom i Kosančićevom vencuRekonstrukcija centralne gradske zone i širenje pešačkih zona ušlo je u novu fazu, a novim projektima obuhvaćena je rekonstrukcija Obilićevog venca, Kosančićevog venca i Delijske ulice. Radovi su otpočeli na sve tri lokacije i podrazumevaju temeljnu rekonstrukciju podzemnih i nadzemnih instalacija, ugradnju novih pločnika i standardizovane urbane opreme i mobilijara.

  Radovi su otvoreni početkom septembra na prvoj fazi rekonstrukcije kaldrme na širem potezu Košančićevog venca, u okviru koje će biti obnovljeni stari kaldrmisani kolovoz i trotoari u Ulici Kosančićev venac, dok bi se ostale ulice ovog kvarta rekonstruisale u drugoj fazi. Prva faza biće završena za pet meseci, a 30.09 raspisan je i tender za drugu fazu radova koji će obuhvatiti rekonstrukciju Zadarske, Srebreničke i Fruškogorske ulice. Završetkom obnove svih ulica biće zaokružena rekonstrukcija Kosančićevog venca, čime će biti napravljen prvi korak ka formiranju pešačke zone i njegovog daljeg povezivanja sa rekom. Prema najavama zvaničnika sledi obnova fasada, a radovi se očekuje da počnu krajem novembra. Dobra vest je da će ovde biti rekonstruisan veći broj fasada odjednom, što bi mogao biti i prvi primer sistematskog uređenja fasada u Beogradu.

   

  Poslednje nedelje septembra počeli su i radovi na rekonstrukciji Obilićevog venca, čime će ova ulica biti konačno zatvorena za saobraćaj i pripojena pešačkoj zoni. Za razliku od Kosančićevog venca, koji će za zatvaranje saobracaja morati da sačeka javnu garažu, na Obilićevom vencu taj kriterijum je već ispunjen. Rekonstrukcijom garaže biće zatvoren gornji ulaz za vozila, čime Obilićev venac postaje potpuno slobodan prostor za kretanje pešaka. Uređenje prostora podrazumeva rekonstrukciju svih podzemnih instalacija, popločavanje granitnim pločama i kockama, kao i formiranje 1.500 kvadrata zelenih površina sa 48 stabala visokog drveća. Dizajn mobilijara i opreme biće standardizovan sa ostatkom centralne zone Knez Mihajlove ulice.

   

  Kao jako dobru novu praksu primetili smo da se skupi granitni ivičnjaci i postojeće betonske ploče pažljivo uklanjaju i slažu na palete za otpremu u bazu "Beograd puta". Umesto da budu razbijeni i bačeni na otpad, ovi relativno novi i kvalitetni pločnici biće iskorišćeni za izgradnju novih trotoara. Nadamo se da će ovo postati standardna procedura u ovakvim situacijama. Rok za završetak radova na Obilićevom vencu je nešto više od četiri meseca. Pored Kosančićevog i Obilićevog venca teku radovi i na rekonstrukciji Delijske ulice, koja će nakon obnove kao i ostatak pešačke zone biti uređena prema istim tehničko-estetksim kriterijumima.

   

  U prilogu pogledajte fotografije sa sva tri gradilišta.

  Obilićev venac - Oktobar 2016


  Kosančićev venac - Oktobar 2016


  Delijska ulica - Oktobar 2016