Doka WWW Heder

Rastegnuti rokovi

10-05-2017

  Rastegnuti rokoviRealizacija investicija u gradsku infrastrukturu sve više iskače iz zadatih rokova, a posledice kašnjenja sada pogađaju skoro sve tekuće projekte. Kašnjenje već poprima obilk domino efekta, gde probijanje roka na jednom projektu direktno pogađa realizaciju sledećeg, i tako dok čitava godišnja dinamika investicija ne ispadne iz plana. Ovakav razvoj događaja stvorio je značajne probleme u funkcionisanju delova grada, a posebno pogađa stanovnike i biznise kvartova u kojima rekonstrukcije traju mesecima preko roka. Ne ulazeći u to da li su razlozi za kašnjenje objektivni ili ne, eskalacija ovog problema svakako traži nekakvo obraćanje. Neefikasna realizacija projekata stvara velike direktne i indirektne troškove, i predstavlja kočnicu za još značajniju ekspanziju građevinske aktivnosti.

  U centru grada gotovo sve rekonstrukcije su u ogromnom kašnjenju, a najveća odstupanja prave rekonstrukcija garaže i ulice na Obilićevom vencu, kao i obnova Kosančićevog venca. Na Obilićevom vencu inicijalno kašnjenje na rekonstrukciji garaže proizvelo je kašnjenje na rekonstrukciji ulice, tako da će izvođenje biti čitavih pet meseci duže od najavljenog. Garaža će umesto u januaru biti otvorena u julu, a rekonstrukcija pešačke zone umesto u decembru prošle godine biće završena tek u junu ove. Rekonstrukcija Kosančićevog venca obuhvatala je rok od 150 kalendarskih dana za završetak svih radova, međutim trebaće im bar duplo. Umesto u januaru ove godine, otvaranje Kosančićevog venca takođe je pomereno za početak leta. Tekući projekti kasne, a najavljeni nisu ni počeli. Nakon radova na Obilićevom i Kosančićevom vencu, početkom godine planirana je rekonstrukcija Karađorđeve ulice koju danas više niko ni ne spominje.

  Slična situacija prati i rekonstrukciju važnih saobraćajnica, a najeklatantniji primer je rekonstrukcija Trga Slavija i Bulevara oslobođenja. Njihova rekonstrukcija najavljena je još za leto prošle godine, ali je dočekala sledeće. Najnovije odlaganje desilo se pre samo nekoliko dana, kada je početak radova planiran za 3. maj odložen za dodatnih mesec dana, koliko je potrebno da završe tekući radovi na fontani. Fontana čije je otvaranje planirano za početak maja pomereno je za 1. jun, a istovremeno je dodatno odložena i rekonstrukcija Ruzveltove i Ulice Mije Kovačevića. Posebno je indikativno da se kašnjenja dešavaju iako su ugovoreni rokovi na projektima veoma komotni, sasvim dovoljni i za nepredviđene okolnosti. Podsetićemo da je rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe umesto 6 meseci trajala više od godinu dana, stvarajući ogromne probleme građanima na Voždovcu. Rokovi su probijeni i na gradnji UMP-a na Novom Beogradu, izgradnji nove naplatne rampe u Vrčinu, proširenju Tošinog bunara, ali i na mnogim manjim gradskim projektima.

  U uslovima povećane građevinske aktivnosti i vrlo respektabilne ekspanzije u ovom sektoru, sve više do izražaja dolazi neefikasnost čitavog lanca realizacije, posebno institucija sistema. Loša koordinacija, nedostatak komunikacije i kontrole unutar sistema nastavlja da naplaćuje svoj danak, a cenu plaćaju svi. Posledice se već vide na nivou javnih investicija, stopama rasta i ukupnom kapacitetu da se apsorbuju još veći obimi investicija u budućnosti.

   

  Pešačka zona Obilićev venac - maj 2017.


  Maršala Birjuzova - maj 2017.


  Kosančićev venac - maj 2017.


  Fontana na Slaviji - maj 2017.


  Garaža


  UMP Lot 1 - maj 2017.


  Garaža na Obilićevom vencu - jul 2017.