EECFA

Rekonstrukcija hale "Aleksandar Nikolić"

04-05-2019

    Rekonstrukcija hale "Aleksandar Nikolić"Hala “Aleksandar Nikolić” u okviru sportskog kompleksa “Pionir” na Paliluli ući će ovog leta u prvu temeljniju rekonstrukciju od kada je izgrađena. Javna nabavka koja obuhvata najavljene radove u procesu je zaključenja, a narednih dana biće potpisan i ugovor sa izvođačem koji je dostavio najpovoljniju ponudu. Prema najavama gradskih čelnika radovi na rekonstrukciji mogli bi početi u junu ove godine. Procenjena vrednost radova iznosi oko 2 miliona evra i neće menjati gabarite objekta, iako prema dokumentaciji podrazumeva značajno povećanje kapaciteta gledališta, sa sadašnjih 6000 na čak 8000 mesta. Pored novih sedišta i teleskopskih tribina, radovi će obuhvatiti i zamenu parketa, koševa, servis sistema za klimatizaciju, ugradnju novih video ekrana i rezultatskih semafora, kao i osvetljenja i signalnih lampi. Na objektu će pored toga biti izvedena zamena elektroinstalacija, izolaterski radovi i zamena unutrašnje stolarije, a obuhvaćena je i rekonstrukcija toaleta i VIP loža.

    Rekonstrukcija multifunkcionalne dvorane “Aleksandar Nikolic” deo je priprema ovog objekta za sve strože standarde u organizaciji međunarodnih događaja. U tom smislu posebna pažnja biće posevećena unapređenju sistema za bezbednost posetilaca, protivpožarnih mehanizama, evakuacionih prolaza i prateće signalizacije. U okviru krovne konstrukcije biće izvršena sanacija i zaštita čelične konstrukcije, zamena oštećenih limenih elemenata i izgradnja novih “mačijih” staza za pristup reflektorima. Nove teleskopske tribine imaće nešto veći kapacitet od dosadašnjih, biće ukupne dužine 47 metara, imaće eletro-pogon i sastojaće se od 15 sedećih redova. Sva građevinska unapređenja ciljaju da ispune najviše FIBA standarde (Level 1).

    Sportski kompleks “Pionir” otvoren je u maju pre tačno 46 godina, po projektu arhitekata Dragoljuba i Ljiljane Bakić. Kompleks se sastoji iz dve dvorane, velike hale “Aleksandar Nikolić” i manje “Ledene dvorane”, a projekat je 1973. godine realizovao “Energoprojekt” za samo 11 meseci. Do sada su na njoj izvođene samo manje intervencije za potrebe međunarodnih događaja, tako da će ovo biti prvi veći zahvat do sada. U okviru ove investicije planirano je da se na platou ispred sportskog centra postavi i spomenik Aleksandru Nikoliću, košarkaškom stručnjaku po kome je velika hala dobila ime 2016. godine.