Doka WWW Heder

Rekonstrukcija pešačke zone u Zemunu

23-11-2016

  Rekonstrukcija pešačke zone u ZemunuNakon ovogodišnje rekonstrukcije Masarikovog trga i pijace u starom jezgru Zemuna, na red je došla i rekonstrukcija zemunske pešačke zone. Uređenje čija je realizacija počela pre par dana predviđa rekonstrukciju Gospodske ulice, kao i popločavanje dela pešačke zone u Lagumskoj ulici i na Magistratskom trgu.

  Rekonstrukcija u prvoj fazi realizacije ima za cilj da osveži i podigne kvalitet materijala postojećih pešačkih ulica, ali i da zaokruži jednu ambijentalnu celinu sa već rekonstruisanim Velikim trgom ispred crkve i Masarikovim trgom sa pijacom. Deo Gospodske ulice već je ranije popločan behatonom, a ovim projektom biće pešački prilagođena celom dužinom do reke, uz korišćenje pločnika i kocki od prirodnog kamena. Behaton na betonskoj podlozi biće zamenjen sa kamenim pločama na pesku. Slično osvežavanje doživeće i postojeći behaton pločnici na Magistratskom trgu, a rekonstruisana pešačka zona biće zaštićena od vozila potapajućim stubovima.

  Pored glavnih pešačkih ulica biće uređene i Lagumska ulica koja je normalna na Gospodsku i bočno je povezuje sa Zmaj Jovinom, međutim iako je zatvorena za saobraćaj vozila joj pristupaju iz Zmaj jovine i često koriste za parkiranje. Planirano je njeno potpuno pešačko prilagođavanje uz popločavanje i detalje od klinker opeke. Konačano kada se ovi radovi završe, sledeća faza podrazumevaće povezivanje rekonstruisane Gospodarske ulice sa Zemunskim kejom, uz silazak na reku i pristan za manja plovila.

  Radovi na rekonstruckiji Gospodske i Lagumske ulice i Magistratskog trga biće završeni u maju 2017, a vrednost radova iznosi ukupno 155 miliona dinara i finansira se iz budžeta Grada.

  Zemun - Plan pešačke zone


  Zemun - Gospodska ulica novembar 2016


  Zemun - Magistratski trg novembar 2016


  Zemun - Lagumska ulica novembar 2016