EECFA

Sanacije u Knezu i na Slaviji

09-05-2018

  Sanacije u Knezu i na SlavijiU prethodnom periodu počeli su radovi na sanaciji oštećenih pločnika u Knez Mihailovoj ulici, ali i na popravci loše izvedenih radova tokom rekonstrukcije Trga Slavija. Radovi u Knez Mihailovoj ulici počeli su 3. maja i trebalo bi da traju mesec dana, tokom kojih će biti zamenjeni svi oštećeni delovi kamene podloge. Radovi su krenuli od Sremske ulice u pravcu Kalemegdana, deo su redovnog održavanja i do sada je deo posla već završen. Popravljeni su posebno oštećeni delovi kod Sremske ulice i na Trgu republike, a radovi pokrivaju i delove u manjim bočnim ulicama. Na Slaviji sa druge strane, radovi su počeli u okviru garancije još sredinom aprila, a i rokovi za popravku do sredina maja neće biti ispoštovani.

  U Knez Mihailovoj ulici oštećenja su posledica intenzivne eksploatacije, ali važan doprinos uvek daje i nedostatak adekvatnog održavanja, kao i kršenja komunalnih prospisa bez posledica. Obim oštećenjenja i njihov broj direktna je posledica nepravovremenog reagovanja, pošto mnoga ulegnuća i defekti postoje godinama. Njihovo netretiranje dovelo je do dodatnog propadanja podloge, skupljanje površinskih voda, a kasnije i do krunjenja i pucanja samih ploča. Na pločnike često ulaze vozila koja su teža od dozvoljenog, a vlasnici lokala samovoljno podižu pločnike kako bi ispod njih provukli razne instalacije. Ni gradske službe nemaju dovoljno pažnje, pa se recimo tokom zimskog održavanja ulica čisti grtalicom za sneg koja isto oštećuje podlogu. Sve u svemu, redovnim održavanjem može da se izbegne ovako loše stanje pešačke zone, kao i radovi koji počinju i traju u toku turističke sezone.

  Na Slaviji, nastavlja se fijasko sa radovima na tom trgu. Nakon mučne rekonstrukcije koja je trajala preko svake razumne mere, to ipak nije bio kraj. Umesto za otvaranje počele su pripreme za novu rekonstrukciju, pošto su izvedeni radovi na platou kod Narodne banke propali i pre završetka. Sredinom aprila aktivirana je garancija kod glavnog izvođača, preduzeća "Ratko Mitorvić Niskogradnja". Popravka je trebalo da bude gotova sredinom maja, međutim trenutno stanje govori da ni to neće uspeti. Ako saberemo koliko dugo radnici muče bitku na ovom trgu, od početka prvih radova u junu prošle godine do sada prošlo je neverovatnih 11 meseci, a radovi i dalje traju. Da podsetimo, rok za završetak svih radova na Slaviji bio je novembar prošle godine.

  U prilogu pogledajte fotografije i video snimak tekućih popravki u Knez Mihailovoj i na Trgu Slavija.

   

   

  Zamena oštećenih ploča u Knez Mihailovoj ulici - maj 2018.


  Popravka platoa na trgu Slavija - maj 2018.