EECFA

Sector 4 - review

14-11-2008

  Sector 4 - reviewU ponedeljak 10. novembra otvoren je Sektor 4 beogradske obilaznice. Posle, može se reći, prilično pompeznog otvaranja uz državni vrh, došli smo do trenutka istine - prvog kratkog testa novootvorene obilaznice od strane ekipe Beobuild-a.

  Imali smo prilike da se provozamo 7,7 km dugom deonicom jedne trake autoputa. Kolovoz se pokazao postojanim i sa veoma malo "standardnih" neravnina koje često krase novije ili obnovljene puteve u Srbiji. Postavljanje signalizacije se privodi kraju. Kao veliku prednost takođe ističemo i široke saobraćajne trake, kao i prisustvo zaustavnih traka dužinom cele nove deonice.

  Sa druge strane, nedostaje zaštitna žičana ograda koja bi značajno unapredila sigurnost na ovom delu obilaznice. Trasa prolazi blizu naselja tako da bezbednost stanovnika ali i učesnika u saobraćaju mora biti osigurana. Iako je signalizacija na celom putu urađena bolje nego na bilo kojoj nama poznatoj domaćoj deonici, i dalje nedostaju digitalni informativni ekrani, koji bi interaktivno mogli da regulišu brzinu saobraćaja ili upozore na moguće gužve i opstrukcije saobraćaja. Takođe nedostaju i SOS telefoni, zvučna zaštita kao i osvetljeni saobraćajni znakovi.

  Oba tunela na obilaznici urađena su vrlo dobro, osvetljenje je solidno. Broj svetiljki je odgovarajući, ali iz nepoznatog razloga nisu sve u funkciji. Duž središnje dvostruke trake nalaze se i takozvane mačje oči koje vidno dele trake a prelaskom preko njih vozilo odskakuje i time upozorava vozača da prelazi u suprotan pravac.

  Stvari koje nedostaju obilaznici se mogu vrlo lako dodati kao što su zaštitna ograda ili informativne digitalne table, međutim, ono što nedostaje je adekvatna strategija Puteva Srbije uzimajući u obzir da u celoj zemlji ne postoji ujednačeni sistem obeležavanja i signalizacije.

  Ono što možemo sa sigurnošću zaključiti jeste da ova deonica treba da, uz izvesne ispravke, bude model za sve buduće puteve u Srbiji.

  Sector 4


  Video footage of Bypass highway, Sectors 4, 3, 2 and 1 (Orlovača Junction - Ostružnica - Dobanovci)