EECFA

Special update: Ada Bridge

22-05-2011

  Special update: Ada BridgeSpecial update: Ada BridgeMost preko Ade Ciganlije napreduje odličnom dinamikom i do spajanja dve obale Save ostalo je izgraditi jos 154 metara mostovske konstrukcije.

  Poslednji, šesnesti čelični segment podignut je sa barže još 17. Maja, tako da su radnici tokom naše posete radili na njegovom zavarivanju za konstrukciju mosta. Istovremeno se radi i priprema za montažu novog para kosih kablova, koji će nositi čeličnu konstrukciju glavnog raspona teškog 8.600 tona. Kablovi mosta na drugoj strani su usidreni u masivnu armirano-betonsku konstrukciju zadnjeg raspona koji sa duzinom od 200 metara ima težinu od 20.000 tona. Veliki noseći kablovi su ustvari sastavljeni od snopa velikog broja manjih čelicnih užadi, čiji se broj sukcesivno povećava što su kablovi udaljeniji od pilona, pošto je pritisak težine značajno veći na daljim kablovima. U narednih nedelju dana biće završeno zavarivanje šesnestog segmenta i ući će se u pripremu montiranja sledećeg, sedamnestog čelicnog dela, koji se već uveliko sklapa na novobeogradskoj obali.

  Na novobeogradskoj strani gradilišta, bočni raspon je već prešao put od 255 metara, premostio je Zimovnik i približava se poslednjem stalnom stubu na toj obali, tzv. stub broj 5. Kao što ćete videti na fotografijama, trenutno se završava postavljanje armature u oplatni kovčeg, gde će biti liven sledeci betnoski segment, čije se prevlačenje očekuje naredne sedmice. Izgradnja bočnog raspona na novobeogradskoj obali se radi istom tehnikom kojom je izgrađen i zadnji raspon na Čukarici. Izliveni segment od prenapregnutog betona se uz pomoć moćne hidraulike, zajedno sa ostatkom raspona nagurava na stubove, pa se na prostoru poslednjeg segmenta lije novi.

  Istovremeno sa superstrukturom mosta radi se i izgradnja 4 ulazno/izlazne rampe sa mosta, po dve sa svake strane. Rampe na čukarickoj strani su malo dalje odmakle, pa je nakon završenih nosećih stubova krenulo livenje konstrukcije koja će nositi saobraćaj. Trenutno se lije izlazna rampa ka Radnickoj ulici, a uskoro se očekuje da će krenuti formiranje i ulazne rampe na istoj strani. Na novobeogradskoj strani se još radi na izgradnji bočnog raspona, ali je većina stubova za prilazne rampe sa te strane takođe završena.

  Sa donje strane mostovske konstrukcije radnici već nanose antikrozivnu zaštitu na spojeve čelicnih segmenata, dok se sa gornje strane zadnjeg raspona radi hidroizolacija, što govori da su radovi u tom delu vec ušli u kasnu fazu gradnje.

  Pilon je, kao što je već poznato, praktično završen jer su svi betnoski radovi gotovi, tako da ostaje još samo ugradnja čelicnog vrha pilona. Pored toga u narednih nekoliko meseci treba očekivati da se raspiše konkurs za uređenje špica Ade, odnosno dela koji se nalazi oko pilona. Pogledajte opsežnu foto reportažu koju smo vam pripremili sa gradilišta, na kome 200 radnika radi svakodnevno kako bi most bio otvoren do kaja ove godine.

  Radnicka Interchange - Construction site


  Radnička Interchange - Construction site


  Ada Bridge - Construction Site


  Radnicka Interchange - Construction Site