Doka WWW Heder

Teku pripreme za rekonstrukciju Slavije

10-06-2017

  Teku pripreme za rekonstrukciju SlavijeRušenjem objekata na Slaviji i Ulici kralja Milana počele su pripreme za rekonstrukciju ovog trga, koji je nedavno dobio i fontanu na sredini kružnog toka. Dugo najavljivana i odlagana rekonstrukcija obuhvatiće ne samo rekonstrukciju kružnog toka na Slaviji, već i temeljnu rekonstrukciju Bulevara oslobođenja, od Slavije do Autokomande. Ovi radovi neće doneti velike funkcionalne ili promene u tokovima saobraćaja, ali stvari neće biti ni potpuno iste posle rekonstrukcije.

  Pre svega, treba istaći da će se tokom obnove raditi na proširivanju ovog dela Bulevara oslobođenja, koji će nakon rekonstrukcije imati šest traka. Po informacijama koje smo dobili, prostor za još jednu traku dobiće se delom sužavanjem postojećih traka a delom proširivanjem kolovoza. Širenje kolovoza biće izvođeno na taj način da se ne ugrožavaju postojeći drvoredi. Važna pobeda u ovoj rekonstrukciji je i uklanjanje svih ilegalnih objekata na autobuskoj okretnici kod Birčaninove ulice. Nakon uklanjanja preostalih nekoliko kioska, ceo prostor će biti uređen i vraćen nameni kao javno zelenilo.

  Rekonstrukcija kružnog toka podrazumeva nešto drugačiju regulaciju, koja pre svega podrazumeva izmeštanje tramvajskih šina na obod kružnog toka i izdvajanje posebnih traka za javni prevoz. Što se tiče pešaka, prelazi koji se sada nalaze na kružnom toku biće izmešteni 50-100 metara dalje, što je pokušaj da se ublaže negativni aspekti tog ukrštanja. I Slavija će dobiti novi uređen javni prostor, i to na parceli od zgrade NBS do samog trga, između ulice Kralja Milana i Nemanjine. Danas je na tom potezu počelo uklanjanje poslednjih objekata, a ceo prostor biće preuređen u park sa izdignutim vidikovcem ka fontani.

  Sami radovi biće izvođeni u nekoliko faza, a počeće u narednih nedelju dana i trajaće do novembra.

  Trg Slavija - pre i posle izgradnje fontane


  Trg Slavija - jun 2017.


  Bulevar Oslobođenja - jun 2017.