EECFA

Trg kao gradilište narednih 420 dana

23-08-2018

  Trg gradilište narednih 420 danaJuče je počela najavljivana rekonstrukcija Trga republike, projekat koji se odigrava u širem kontekstu radova na uređenju i širenju centralne gradske pešačke zone. Svojom pozicijom i sadržajima Trg republike predstavlja jedan od najznačajnijih gradskih trgova, a tokom ove rekonstrukcije biće uređen njegov pešački i saobraćajni deo. Rekonstrukcija će podići kvalitet i klasu materijala, asfaltna podloga biće zamenjena prirodnim kamenom, planirana je nivelacija prostora i uklanjanje pešačkih prepreka, kao i postavljanje novog zelenila i mobilijara. Projekat se realizuje prema pobedničkom rešenju sa konkursa održanog 2015. godine, kada je prvu nagradu odnelo rešenje autora Zorana Dmitrovića i Zorice Savičić. Ukupna vrednost ovih radova je 922 miliona dinara, biće izvođeni u dve faze, a rok za završetak je 420 dana od uvođenja izvođača na gradilište.

  Tokom skoro 150 godina urbanističkog razvoja ovog trga, od izgradnje Narodnog pozorišta 1869. godine do danas, on nikada nije u potpunosti zaokružen kao jedinstvena celina. Bez obzira na njegov značaj i lokaciju, ovaj centralni gradski trg još uvek oblikuju privremeni objekti poput čuvenog “Staklenca”, zgrada koja još uvek čuva ovaj prostor za neka bolja vremena. Onaj trenutak kada ćemo u punom kapacitetu iskoristiti ovaj prostor na najbolji mogući način. Funkcionalna i prostorna integracija ovog trga biće proces koji neće biti završen ovom rekonstrukcijom. Tokom ovih radova planirano je uređenje prostora od oko 1.5 hektar, između Narodnog pozorišta i palate “Reunion”, odnosno između Narodnog muzeja i zgrade nekadašnjeg Jugoeksporta. Zajedno sa ovim radovima, druga faza obuhvatiće i uređivanje ulivnih trotoara i saobraćajnica, uključujući potez od Makedonske ulice do Trga, kod Kolarčeve ulice i prostor ka Francuskoj ulici. Ovi radovi su planirani da počnu na proleće naredne godine.

  Ono što je glavni cilj ovih radova, jeste objedinjavanje prostora u otvoren plato, uz uklanjanje postojecih fiksnih žardinjera u njegovom centralnom delu. Plan pretpostavlja formiranje drvoreda sa sjedinjenim krošnjama, koje bi u kasnijem stadijumu mogle biti oblikovane u jedinstven niz. To je atraktivna forma, međutim u ovom rešenju upitna je pozicija tog zelenila. Zadržava se zelenilo tik ispred fasade Narodnog muzeja, dok je još problematičniji “zeleni zid” planiran ka zgradi Jugoeksporta, u delu trga kod Kolarčeve ulice. Ovako postavljeno zelenilo biće ustvari “medveđa usluga” Trgu, pošto neće stvarati hlad tamo gde je potrebno, a istovremeno će prikrivati gradske znamenitosti i malobrojne raskošne fasade. Za ove drvorede predlaže se sadnja sitnolisne lipe i gorskog javora visine minimum 5 metara.

  Posebnu pažnju treba obratiti i na predratne livene kandelabre kod spomenika knezu Mihailu, jer oni predstavljaju izuzetne primerke koje treba očuvati, pa čak i po potrebi replicirati. Trg republike dobiće dva nova istorijska obeležija na pločniku, mesto gde se nekada nalazila zloglasna Stambol kapija, kao i poziciju nekadašnjeg spomenika crvenoarmejcima, koji je srušen 1949. godine nakon razlaza sa Sovjetskim savezom. Zanimljivo je da će saobraćajnice na Trgu republike posle ove rekonstrukcije takođe biti popločane kamenom kockom. Planirano je sužavanje saobraćajnice na samo 4 trake, a po planu biće i uklonjeno stajalište GSP-a na Trgu. Na taj način pešački prostor trga biće blago proširen.

  Ispod površine Trga republike podzemlje nosi milenijume neprekinute istorije ovog grada. Radi se o arheološki bogatom prostoru, koji je na skoro svim projektima darivao nova otkrića. To znači ogromne šanse da tokom ove rekonstrukcije dođe do novih arheoloških pronalazaka, odnosno potencijal da se već neobično dugačak rok od 420 dana dodatno produži. Bez obzira na rokove rekonstrukcije izvođač, austrijski Štabag, dužan je da prijavi i obezbedi sva nalazišta.

  U prilogu pogledajte plan i prikaze budućeg trga, kao i fotografije trenutnog stanja.

  Trg republike - plan rekonstrukcije


  Trg republike (foto) - 22. avgust 2018.