EECFA

U pripremi kompleks "Novi Dorćol"

23-10-2019

  U pripremi kompleks "Novi Dorćol"Proces reurbanizacije industrijskog dela Dorćola uzeo je zamaha, a u ovom izdanju predstavljamo vam budući stambeno-poslovni kompleks “Novi Dorćol”, koji će biti izgrađen na prostoru nekadašnje fabrike lifotva “David Pajić Daka” u Venizelosovoj ulici. Lokacija kompleksa “Novi Dorćol” poseduje značajno industrijsko nasleđe i istoriju, pa će po ugledu na poznate londonske i njujorške projekte, u kombinaciji sa modernim dizajnom, biti realizovan vrlo atraktivan koncept stambeno-poslovnog kompleksa u centru Beograda. Projekat “Novi Dorćol” realizuje beogradska kompanija “Deka Inženjering”, investitor već poznat na tržištu po jednom od najvećih stambenih projekata prethodnih godina - novobeogradskog “ABloka”.

  Istorijski kontekst i industrijsko nasleđe je deo identiteta nove lokacije. Na ovom mestu začet je centar tekstilne industrije otvaranjem “Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije” 1897. godine, ali nakon Drugog svetskog rata kompleks dobija novu funkciju. Hale bivaju rekonstruisane i proširene, fabrika iz tekstilne prelazi u mašinsku industriju, a njeni pogoni postaju poznata fabrika liftova „David Pajić Daka“. Nazvana po jednom od istaknutih heroja Narodnooslobodilačke borbe, planirano je da se sačuva postojeća bista Davida Pajića iz fabričkog kruga i kasnije istakne ispred novoizgrađenog kompleksa „Novi Dorćol“. Zadržavajući duh starog Dorćola, kroz očuvanje istorijskog objekta „Platnare“ i integrisanjem elemenata proizvodnih hala u okviru novog kompleksa, projektom će biti sačuvano nasleđe industrijske arhitekture sa kraja 19. veka.

  Parcela na kojoj će se nalaziti budući kompleks “Novi Dorćol” prostire se na 2 hekatara, a na njoj je planirano podizanje objekata bruto kvadrature od oko 100.000m2. Objekti će biti različite spratnosti, od P+6+Ps do P+11+Ps, a predviđene su i dvoetažne podzemne garaže. Ukupno je planirano preko 550 stambenih jedinica, a unutar kompleksa stanarima će biti na raspolaganju niz pratećih usluga poput bazena sa SPA centrom, restorani, vrtići, igraonice i niz drugih prodajnih i uslužnih delatnosti u komercijlnom prizemlju.

  Projekat je trenutno u proceduri pribavljanja građevinske dozvole, a izgradnja je planirana u dve faze. Očekuje se da radovi na prvoj fazi počnu do kraja ove godine. U prilogu pogledajte 3D prikaz budućeg kompleksa “Novi Dorćol”.

  Novi Dorćol - lokacija


  Novi Dorćol - 3D prikazi