EECFA

Završena rekonstrukcija Trga republike

03-09-2019

  Završena rekonstrukcija Trga republike

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

  Otvaranjem Trga republike za saobraćaj završena je rekonstrukcija centralnog gradskog trga, nešto više od godinu dana nakon početka radova. Projekat se realizuje prema pobedničkom rešenju sa konkursa održanog 2015. godine, kada je prvu nagradu odnelo rešenje autora Zorana Dmitrovića i Zorice Savičić. Cilj rekonstrukcije je bilo formiranje otvorenog platoa na prostoru izmedju Narodnog pozorišta i palate Reunion, odnosno između Narodnog muzeja i nekadašnje zgrade Jugoeksporta. Rekonstrukcija je podigla kvalitet i klasu materijala, asfaltna podloga zamenjena je prirodnim kamenom, nivelacijom su uklonjene fiksne žardinjere, a postavljen je novi mobilijar i javno osvetljenje. Ukupna vrednost rekonstrukcije ugovorena je na čak 922 miliona dinara.

  Projekat koji je izazvao dosta kontroverza u javnosti, pre svega visokom cenom rekonstrukcije ali i neobjašnjivo dugim rokom za izvođenje, i dalje raspiruje debate o funkcionalnosti i estetici dobijenog prostora. Dok opremanje još uvek traje, veliki broj Beograđana obišao je rekonstruisan Trg republike, kako bi stekli utisak o novom prostoru i izvedenim radovima. Sa jedne strane pohvale stižu za novu multifunkcionalnu površinu - mesto za okupljanje i organizaciju događaja, dok sa druge stižu primedbe da je Trg postao monotona ledina, estetski neuklopljena u svoje okruženje. Posebno se zamera nedostatak zelenila, ali su prethodnih dana stigle i mobilne žardinjere koje treba da unesu živost i ublaže prvi utisak. Moderne klupe imaće besplatan bežični internet, priključke za struju i info-ekrane, a postavljen je i parking za bicikle kod Narodnog muzeja.

  Koji je vaš stav, da li je ista funkcija mogla da se ostvari na bolji nacin? Kako vam se dopada rekonstruisan Trg republike? Učestvujte u našoj anketi!

  Trg republike - pre i posle


  Trg republike (foto) - 2. septembar 2019.