Ada Huja, What Happens?

10-12-2007

  Ada Huja, What Happens?Kao što se često kaže, "beogradske reke su njegovo najveće bogatstvo", njegov nezaobilazni resurs i sve zapaženiji adut, kojim samo nekolicina drugih gradova može da se pohvali.
  Posebno se u poslednje vreme naglašava priča o strateškom i dugoročnom opredeljenju grada da napokon realizuje svoj dugo planirani silazak na reke kao i sa time povezan razvoj prilično zapuštenog priobalja.
  Prvi koraci su napravljeni sa uspešnom revitalizacijom i oplemenjivanjem prostora Ade Ciganlije, nastavkom gradnje keja duž Dunava u Zemunu, dok se postavlja pitanje šta se dešava na ostalim gradskim obalama: Luka Beograd, Karaburma, Višnjica...?

  Beobuild je dobijao dosta pritužbi građana u vezi razvoja situacije na području Ade Huje, što nas je navelo da izađemo na teren i lično ocenimo dešavanja vezana za taj prostor. Ada Huja je poluostrvo koje se prostire od Pančevačkog mosta do Višnjice i sobzirom na stepen zapuštenosti ovog poteza, opština Palilula pripremila je planove za uređenje. U tu svrhu je osnovano i preduzeće "Eko Zona Ada Huja" koja treba da realizuje predviđene planove i revitalizuje postojeci prostor što bi praktično omogućilo spuštanje Beograda na ovaj deo Dunava. Od osnivanja ovog preduzeća je proteklo najmanje 4 godine.

  Sta se dogodilo u međuvremenu?

  Trenutno stanje na terenu je dramatično i vrlo udaljeno od zamišljenog cilja. Zabrinjavajuće veliki deo Ade Huje je pretvoren u deponiju šuta, što je navodno potrebno da bi se Ada Huja zaštitila od plavljenja. Nasipanje šutom ne bi bilo problem kada bi se ograničilo na površinu samog poluostrva. Na žalost , Beobuild se lično uverio da se umesto toga nekontrolisano nasipa i samo korito rukavaca i priobalje Dunava, što potvrđuju i naše fotografije. Kroz ovaj proces menja se fizionomija rukavca i time ugrožavaju prirodni vodeni tokovi. Preduzeće Eko Zona delove obale "Dunavca"iznajmljuje privatnicima uz određenu naknadu. Ne bi li proširili iznajmljenu površinu privatnici dozvoljavaju građevinarima da dovoze šut koji se odlaže neposredno u Dunavac i pri tome profitiraju pošto se ulazak kamiona naplaćuje. Pitanje je zašto se uopšte dozvoljava ovako ozbiljno i očigledno uništavanje prirodnih resursa Beograda?

  Nijedan predlog urbanističkih institucija naše zemlje za buduće uredjenje priobalja Dunava od marine Dorćol do Ade Huje ne predviđa nekontrolisano širenje ade, a nasipanje šutom se od leta ove godine drasticno ubrzalo. Ukoliko Grad ne reaguje na vreme, naći ćemo se u situaciji da ispravljamo teško i skupo ispravljive greške, koje uz malo dobre volje odgovornih tela mogu biti izbegnute.
  Beobuild će i dalje budno pratiti razvoj ove teme i redovno obaveštavati svoje čitaoce.

  Ada Huja Development  Panorama from Ada Huja  Ada Huja Now