8. srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture

Batajnička petlja od novembra

27-09-2014

  Batajnička petlja od novembraU martu ove godine ponovo su pokrenuti radovi na glavnom vijaduktu petlje Batajnica, i sada se ovaj veliki objekat nalazi u završnoj fazi gradnje. Tokom leta završeno je rušenje starog i izgradnja novog vijadukta, pa bi novi pravac mogao biti pušten u saobraćaj već prve nedelje novembra.

  Pošto je u prethodnom periodu završeno premošćavanje Batajničkog puta, radovi su se premestili na nasip, gde se trenutno postavljaju kanalizacione cevi i priprema podloga budućeg prilaza mostu. Novi vijadukt koji je izgrađen povezaće Novosadski autoput sa Obilaznicom u punom profilu, što će omogućiti da sva vozila u tranzitu budu preusmerena na nju, dok će Novi novosadski put postati lokalna gradska saobraćajnica.

  Međutim, pored glavnog ukštanja na ovoj petlji, veze autoputa sa lokalnim putevima u Batajnici podrazumevaju izgradnju većeg broja prostorno zahtevnih uključenja i rampi. Čitava petlja se prostire na impozantnih 100 hektara, pa su se tokom procesa eksproprijacije javili brojni problem sa vlasnicima na više građevinskih parcela. Realizacija ovog projekta je zbog toga doživela višestruko probijanje rokova, a prvo otvaranje najavljeno je još 2012.

  Dobra vest je da su konacno rešeni imovinski problemi na rampama za vijadukt u pravcu Dobanovaca, pa će se nastaviti gradnja ove dve rampe čim stigne građevinska dozvola. Na gradilište je za te potrebe već dovedena mašina za bušenje šipova i sve je spremno da otpočnu radovi. Sa ovim pozitivnim obrtom i jako dobro iskorišćenom ovogodišnjom građevinskom sezonom, petlja Batajnica u osnovnoj funkciji mogla bi da bude otvorena u relativno kratkom roku.

  Svi betonski radovi na glavnom pravcu će biti završeni u narednih 15 dana, posle čega ostaje zaštita konstrukcije i postavljanje asfalta. Ukoliko vreme posluži naše neimare, otvaranje novog vijadukta se očekuje prve nedelje novembra. Pored toga, nasipi za ulazno-izlazne rampe vijadukta ka Novom Sadu su takođe pripremljeni, a do novembra biće završena i manja petlja sa mostom za vezu između autoputa E75 i Novog novosadskog puta.

  Nakon otvaranja ovih delova petlje početkom novembra, radovi se još neko vreme nastavljaju na završetku preostale dve rampe na pravcu ka Dobanovcima. Njihovo kompletiranje se očekuje ubrzo posle toga. Ostaju imovinski problemi na trasi budućeg Batajničkog bulevara, pa na tom delu projekta jos uvek nije moguće govoriti o konkretnim rokovima.

  Izgradnja petlje “Batajnica” finansira se iz kredita Evropske investicione banke, a vrednost radova je procenjena na skoro 40 miliona evra. U prilogu pogledajte trenutno stanje radova.

  Petlja Batajnica - otvaranje


  Petlja Batajnica