Eastern European Construction Forecasting Association

BIGZ

12-03-2022

BIGZ

Opis projekta

Zgrada BIGZ-a svojom veličinom i kompleksnošću predstavlja jedan od najvećih projekata rekonstrukcije zgrade pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji je do sada realizovan na našim prostorima.

Ovo kultno zdanje arhitekte Dragiše Brašovana izgrađeno je 30-ih godina prošlog veka sa 11 spratova a rekonstrukcijom će biti prilagođeno zahtevima poslovnog centra A klase, industrijskog dizajna i monumetnalog izgleda sa plafonima visine 4.6 metara, i prostorom oplemenjenim modernim detaljima i savremenim rešenjima. Poseban raritet ove zgrade predstavlja veličina pojedinačnih spratova koji se prostiru na čak 3.500 kvadratnih metara, u okviru kojih će kancelarije različitih veličina biti dizajnirane tako da odgovaraju strogim zahtevima zakupaca.

Unutrašnjost zgrade će biti u potpunosti renovirana, ali će enterijer i dalje krasiti njegova monumentalnost i industrijski stil. Ambijent će posebno biti oplemenjen detaljima i materijalima koji će doprineti toplini prostora. Što se tiče spoljašnjosti, s obzirom da je u pitanju kulturno dobro (zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda), predviđena je revitalizacija postojeće fasade, uz promenu kompletne stolarije i ugradnju novih prozora sa trostrukim staklom koji će poboljšati zvučnu i termo izolaciju. Na fasadi će biti postavljena i linijska spoljašnja rasveta, kako bi se naglasile konture zgrade. Objekat ce biti opremljen i potpuno novim sistemom za grejanje i hladjenje.

Investitor:

Marera Real Estate

Lokacija:

Bulevar vojvode Mišića 17

Površina:

GBA 40.000 m²

Rokovi:

Završetak januar 2023. godine