Centre for the Promotion of Science - Competition

15-09-2010

    Centre for the Promotion of Science - CompetitionCentre for the Promotion of Science - CompetitionPrema najnovijim najavama iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, raspisan je konkurs za projekat modernog centra za promociju nauke i tehnologije. Zgrada novog naučnog centra nalaziće se na parceli u bloku 39 na Novom Beogradu i pretenduje da postane naučni centar jugoistočne Evrope. Završetak objekta je optimistično najavljen za 2012. godinu.

    Plan je da se na lokaciji nadomak Fakulteta Dramskih Umetnosti izgradi savremeni objekat koji će okupljati sadržaje iz oblasti nauke, umestnosti, ali će postati i sedište naučnih instituta, obrazovnih institucija i svojevrsni izložbeni prostor. Planirano je da centar ispuni 10.000 kvadrata, odnosno da se prostire na 11,6 hektara površine. Reč je dakle o jedinstvenom kompleksu koji će okupljati mlade i stručne ljude iz Srbije i regiona.

    Iako se radi o po kvadraturi manjem objektu, on može predstavljati prvi korak u obnovi naučne i obrazovne infrastrukture. Zamerka može biti činjenica da se u sveopštoj društvenoj krizi značajna sredstva ulažu u izgradnju novih objekata, dok postoji slučaj nepotpune iskorišćenosti postojećih kapaciteta i njihove devastiranosti usled decenijskog neinvestiranja. Zbog toga se nadamo da nije reč samo o političkoj promociji već o širem planu obnove naučne infrastrukture.

    Pored obrazovnih institucija i instituta, u novom kompleksu svoje mesto naći će i naučni park, planetarijum kapaciteta 100 mesta, konferencijski centar za 250 posetilaca, restoran sa 50 mesta kao i parking prostor predviđen za 120 putničkih vozila i 10 autobusa. Predviđena vrednost investicije je 20.000.000 Evra. Očekuje se da pošto centar bude pušten u funkciju godišnja poseta dostigne broj od čak 200.000 posetilaca.

    Ono što je posebno značajno kod ovog konkursa jeste da će navedeni projekat biti predmet međunarodnog arhitektonskog konkursa za idejno rešenje. Konkurs je otvoren u trajanju od 15. septembra do 21. oktobra 2010., a rezultati će prema najavi biti objavljeni 17. decembra. Pobeničkom radu zagarantovana je nagrada od 60.000 Evra, drugoplasiranom sleduje 20.000 Evra, dok je za treće mesto obezbeđena suma od 10.000 Evra. Konkurs je otvorenog tipa i raspisan je u saradnji sa Društvom Arhtekata Beograda, Savezom Arhitekata Srbije i Internacionalnom Unijom Arhitekata. Mladi arhitekti ovim putem imaju šansu da se dokažu i doprinesu modernoj arhitekturi grada kroz punu inovativnost projekta za 21 vek.