Tanja67 » Pon Feb 08, 2021 5:53 pm napisao:Da li kapara ulazi u 20% učešća? Iz direkcije su mi poslali predugovor gde su smanjili kredit za kaoaru. Može li se promeniti predugovor pre overe?
Ako neko ima iskustva sa ovim, molim da mi odgovori, veoma mi je bitna informacija.
Nadam se da nije kasno, ali :
-u predugovoru u članu 4. treba da piše puna cena stana sa PDV
-u članu 5. treba da su definisani iznos kapare 5% na bruto i ostatak cene sa oduzetom kaparom
-u članu 6. treba da je definisano na koji način se plaća ostatak cene nakon oduzetog iznosa kapare (koliko preostalog učešća + koliko kredita koji odobrava banka)
Predugovor se može i treba izmeniti pre overe i potpisa. Prodavac ne bi trebalo da kaparom smanjuje iznos kredita, već iznos učešća. Sve što uplatite GDS-u na temu stana pre/u trenutku odobravanja kredita je tehnički učešće.
Kao što je neko napisao, predugovor ne koristi pojam 'učešće' - kod mene ga zovu 'sopstvena stredstva'. Osim u članu 9. kada govori o pozajmici GDSa.
U širem smislu, banka na sve što ste dali GDS (kapara + ostatak učešća sa opcionom 9.1% pozajmicom od GDS) gleda kao na učešće i glavno što nju zanima je koliko para treba da pozajmi, na koliko godina i sa kojom kamatnom stopom. Ostatak je između Vas i GDS. Kad god sam uspeo da ih dobijem

, pomogli su mi sa svim nedoumicama. Vidi se da su ovo radili hiljadu puta već, ali treba ih i proveriti, može tu i tamo da se potkrade neka nenamerna greška (meni je adresa u predugovoru imala tipografsku grešku).
Srećno!