Šta je novo?

Rekonstrukcija ulice Kneza Miloša

Odlukom Vlade Srbije utvrđene moguće intervencije u zoni Ulice Kneza Miloša

U zoni Knez Miloša, Resavske i Sarajevske ulice postoje objekti koji su odlukom Vlade Srbije zaštićeni kao deo kulturno-istorijske celine, a prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića to je upravo razlog zašto oni ne mogu ni da se ruše niti da se na njima interveniše.

– Ima objekata gde je to moguće, kao što je to bio slučaj sa zgradom Američke ambasade. Ova odluka Vlade Srbije pomoći će gradu, ali i investitorima, odnosno vlasnicima parcela da jasno znaju da li i šta su moguće intervencije – istakao je Stojčić.

Za svaku intervenciju na objektima, krovu, fasadi, zajedničkim prostorijama biće potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture koju će morati da dobiju i investitori i građani. Zavod izdaje uslove pod kojima to može da se radi, a potom je potrebna i saglasnost na projekat i dokumentaciju. To praktično znači da na pojedinim objektima nisu zabranjeni radovi već da postoje jasno definisane mere zaštite.

Odluka Vlade odnosi se na objekte, ali ne i na podzemnu garažu koja je planirana.

– Taj projekat je još uvek, takoreći, pod određenom revizijom, na prvom mestu zbog problema korišćenja Ulice Kneza Miloša tokom gradnje. Još uvek nije doneta odluka da li će podzemna garaža biti tu ili na jednoj od slobodnih parcela, konkretno na parceli pored Ministarstva inostranih poslova. Odluku ćemo konačno doneti u naredna dva meseca – istakao je Stojčić u izjavi za „Beogradsku hroniku”.

izvor: beograd.rs
 
Hehe, kako vešto izbegava(ju) da pomenu slučaj planiranog rušenja zgrade u Admirala Geprata...
 
_20210128_201327.JPG

Са актуелне изложбе у "Пароброду".
 
Vesić organizovao ono svoje s Vesićem na ti na fejsu gde mu gradjani postavljaju pitanja. Dotakao se rekonstrukcije i rekao je da su odustali od podzemne garaže jer bi to zahtevalo da celu ulicu zatvore na 2 godine. Umesto toga gradiće garažu pored Ministarstva spoljnih poslova. Bez podzemne garaže se otvara mogućnost da rade rekonstrukciju u etapama i očekuje početak 2023. godine.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823446#p823446:wxu069fc je napisao(la):
Labud » 14 Feb 2021 23:39[/url]":wxu069fc]Vesić organizovao ono svoje s Vesićem na ti na fejsu gde mu gradjani postavljaju pitanja. Dotakao se rekonstrukcije i rekao je da su odustali od podzemne garaže jer bi to zahtevalo da celu ulicu zatvore na 2 godine. Umesto toga gradiće garažu pored Ministarstva spoljnih poslova. Bez podzemne garaže se otvara mogućnost da rade rekonstrukciju u etapama i očekuje početak 2023. godine.
A u etapama će da je rade jedno 3 - 4 godine. :D
 
Jesu li moderne arhitekte danas u stanju da smisle bilo šta što ne izgleda kao kutija od patika...?
 
Naravno. U stanju su da smisle zgrade sa brdo uglova koji ne služe ničemu, plus da natakare uvučene spratove i / ili potkrovlje sa nekoliko spratova. Puna tema o raznim projektima.
 
Ima da se radi punom parom u novoj zgradi tuzilastva ihaj...
Salu na stranu, nova nemacka ambasada je, ma koliko izgledala kao 'sarkofag', inavotivnija od ovog sa rendera deset puta.
 
Ето, може тужилаштво у обновљену зграду генералштаба...
 
Ima li neko na forumu a da je drug član ARCVSa?

Poslednjih nekoliko projekata i rendera koje su oni radili nisu baš da se okače kao referenca.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nije sad neko čudo arhitekture, ali nije ni bunker. Kada pogledam našu ambasadu u Berlinu, to mene podseća na naše kuće kakve možemo videti po Srbiji, gde žive obični ljudi. A kada vidim Nemačku ili Američku ambasadu, ja vidim bunker, koji za cilj ima samo jedno, da se zaštiti od napada lokalnog stanovništva, obzirom da država vodi ne baš tako prijateljsku politiku prema nama, odnosno svim drugim narodima gde je ovakva ambasada.
Takođe, imamo i dosta ambasada koje nisu remek delo arhitekture, pa opet nisu ni bunkerčine, nego više podsećaju na našu u Berlinu. Kada pogledamo koje su to ambasade, vidimo da su to ambasade zemalja koje maltene nikome ništa loše nisu učinile, tj. maltene sve su prijateljski nastrojene zemlje.
 
Почела рестаурација фасада Привредног суда

Завод за заштиту споменика културе Града Београда саопштио је да је почела рестаурација фасада на Привредном суду који се налази у просторно културно-историјској целини „Подручје уз Улицу кнеза Милоша у Београду”.

На објекту је, како истиче, предвиђена замена постојећих дотрајалих дрвених прозора новим дрвеним енергетски ефикасним прозорима, санација капиларне влаге у зидовима, рестаурација фасада са свим елементима фасадне декоративне пластике и замена дотрајалих делова кровног покривача. Такође је предвиђено и декоративно осветљење уличних фасада.

У оквиру уређења фасада у престоници, радови се у Масариковој 2 финасирају средствима Града Београда и Републике Србије. Посао је поверен Заводу за заштиту споменика културе Града Београда, наводи се у саопштењу.

izvor: beograd.rs
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823481#p823481:33pw87a2 je napisao(la):
Вожд » Пон Феб 15, 2021 1:30 am[/url]":33pw87a2]Уместо зграде Тужилаштва?

Pogledajte prilog 1
http://beobuild.rs/public-prosecutors-o ... p2288.html
file.php

file.php

Kako ali kako je ovo moguće graditi i uopšte predložiti u ovakvom okruženju? Pa zar smo tolika st***? Zar niko ne vidi potrebu za barem minimalnim uklapanjem sa okolnim zgradama? Gabariti, izbor materijala, oblik, fasada? Pi je*******ote, zato mi ne možemo u Beogradu da naletimo na 3 zgrade u nizu istog stila, nego imamo Klasicistčku zgrade, brutalističku u betonu i onda moderno investitorsko rešenje sa demit fasadom, prohromom i nekim panelima... Ne mogu da verujem, u Parizu još u 19. veku ne da si imao propisano i određeno kakva fasada zgrade mora biti, nego nisi imao slobodu ni boje, ni materijal da biraš, morao si da se nadovezuješ na isti način sa zgradom pored, ista spratnost, isti krov, ista terasa od kovanog gvožđa, sve je moralo to da se ispoštuje, ali ajde danas, ne kažem da mora da bude neka perverzija niti da neko iz države da propisuje do te mere, ali buraz ovo je užaš...
 
Nisu nista jednostavnije mogli da smisle od ovog. Uopste nije dostojno lokacije. Smisljeno kao da je objekat za privremenu upotrebu.
Nista protiv projektanata i arhitekti, vec onih koji odobravaju ovakva resenje.
 
Tu i nije mesto za zgradu tužilaštva. Mogli bi tu lokaciju da trampe za deo placa na Slaviji.
 
Колика ми је жеља да сазнам у ком тренутку су ови дрвореди замењени овима (или су то исти)

EtP1MXqXAAEWI_H.jpg
 
Vrh