Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,6%
  • Ne

    Glasovi: 198 60,2%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    329
Мислим да сама војска није бирала да ратује. Генерално ми смо 90их изгубили зато што смо последњи скинули петокраку. Њима је црвена петокрака више сметала од шаховнице и НДХ. Ту је ЦИА ситуацију у Србији окарактерисала као победу ретроградних снага. Конкретан пркос западу потиче из РСК и РС где је НАТО ваздушним ударима покушао да промени ток рата. Косово је било само завршни чин. А сама ЦИА подржава трећу прозренску лигу од 50их. Има докумената и о томе.
 
@Kailan
Logika u tvom postu je toliko izvrnuta naglavčke i pervertirana da ne da se ne slažem sa njom, nego me je stid da čitam to što je napisano.
Da ne govorim da taj tvoj post apsolutno ne vodi računa o kontekstu i alternativama - zaboravio si za je od nas traženo da cela zemlja praktično bude okupirana kroz slobodan pristup NATOu svim resursima zemlje, a da Kosovo bude napušteno, sve sa koliko stotina hiljada Srba tamo.

Kakve bi bile posledice prihvatanja diktata, veoma je teško predvideti, ali tvoj post to uopšte i ne uzima u obzir.
Tvoje razmišljanje je naknadna pamet, kad su ishodi poznati, pa uklapaš logiku kako ti odgovara.

Pri tome zaboravljaš da je upravo borba na Kosovu, koju smo prihvatili, rezultarala da smo ipak sačuvali kontrolu nad ostatkom zemlje - sve dok obojena revolucija nije rešila problem 5. oktobra 2000, ali posledično ipak lakše po dugoročan opstanak naroda od posledica prihvatanja ulitmatuma iz Rambujea.

Da ne govorim da je rezultat te borbe da se Srbija i dalje, čak i danas, za to isto Kosovo, bori kao aktivan igrač, bez obzira na činjenicu da teritoriju ne kontroliše.

Pitam te sada: a šta da smo prihvatili Rambuje(b) pa da je posle par meseci neko iz EU, na krilima prisustva NATO trupa u Novom Sadu, odlučio da demokatski podrži (teoretski) novoformiranu političku opciju "za slobodnu, evropsku i demokratsku Vojvodinu".

Ko bi nam onda bio kriv?

Ili smo i to trebali da damo... ?

Strašno, strašno, užasno šta čovek može pročitati ovde.

Da se heroizam čitavog jednog naroda (a ne odbrana režima, kako ti to površno interpretiraš) svede na običnu glupost odbrane "srednjevekovne mitologije na Kosovu".

Mi nemamo opciju racionalnog ponašanja (u smislu izbegavanja sukoba) u situacijama spoljne agresije, ne zato što smo iracionalni i glupi, nego zato što nam nude alternative koje su gore od opcije otpora - i kratkoročno i dugoročno. Uvek je tako bilo - a izgleda će uvek tako i biti.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834203#p834203:13lyqphm je napisao(la):
Дошљак » Uto Mar 23, 2021 11:28 pm[/url]":13lyqphm]Мислим да сама војска није бирала да ратује. Генерално ми смо 90их изгубили зато што смо последњи скинули петокраку. Њима је црвена петокрака више сметала од шаховнице и НДХ. Ту је ЦИА ситуацију у Србији окарактерисала као победу ретроградних снага. Конкретан пркос западу потиче из РСК и РС где је НАТО ваздушним ударима покушао да промени ток рата. Косово је било само завршни чин. А сама ЦИА подржава трећу прозренску лигу од 50их. Има докумената и о томе.

I ova teza o petokraki mi je tanka, iskreno da ti kažem.
Hajde zamisli da je Sloba bio demokratski vladar, da se odrekao komunizma, da je bio Vaclav Havel.
Je li ti stvarno misliš da bi bilo išta drugačije?
Možda bi koraci bili drugačiji, konačni politički ishodi, ili barem političke namere Zapada, bile bi iste.
Imali smo mi i period "demokratije" tokom 2000tih pa ja nešto ne primetih da se odnos Zapada prema nama suštinski izmenio.
Čitaj malo istoriju... ajde nađi mi period kada je odnos Zapada prema nama bio suštinski drugačiji, od Karađorđa do danas (izuzimam period antisrpske tvorevine SFRJ)?

Prosto, mi imamo jedan divljački kontinuitet nasrtaja koji traju evo već... pa 200+ godina.
I sad mi neko kaže da se sa tim divljacima moglo nešto dogovoriti da se izbegne rat? Ma važi...

Vrhunac našeg posrnuća, a trijumfa Zapada, nije u "pobedi" NATOa nad VJ, jer te pobede nije ni bilo, nego u uspehu da jedan broj naših ljudi do te mere instrumentalizuju otrovom "sam si kriv što sam te tukao", što za posledicu ima i Kailanov post. Jedino smo tu suštinski omanuli i ta otrovna logika nam i danas dan predstavlja teg oko nogu.
 
Najveći sunovrat Srbije na Kosovu se zapravo desio u poslednje vreme. Aca Srbin motiviše svoje sunarodnike da izvade dokumenta kvazi države kako bi glasali na izborima za njegove pulene koji prave koaliciju sa teroristima. Od toga nema dalje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834225#p834225:i66vaz9w je napisao(la):
Dart » Sre Mar 24, 2021 1:56 am[/url]":i66vaz9w]Najveći sunovrat Srbije na Kosovu se zapravo desio u poslednje vreme. Aca Srbin motiviše svoje sunarodnike da izvade dokumenta kvazi države kako bi glasali na izborima za njegove pulene koji prave koaliciju sa teroristima. Od toga nema dalje.

Pa ne slažem se...
Srbima je garantovan određen broj mesta u parlametnu i vladi Kosova.
Mnogo je bolje mobilisati postojeći srpski korpus u političku opciju kontrolisanu iz Beograda zarad projekcije uticaja iz Beograda na Prištinu, kakva god ona u praksi bila, nego se praviti toša, neučestvovati u izborima i puštati da šanse prolaze.

Treba nam homogena srpska politička opcija na Kosovu i sutra, ako ili kada dođe do realizacije dogovorene zajednice srpskih opština.
Takođe, treba nam organizovana srpska opcija u interakciji sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Progutali smo žabu i uzeli dokumente "države Kosovo" zarad praktičnih koristi koje iz toga imamo.
Ništa to posebno nije strašno. I Šiptari uzimaju srpska dokumenta da bi se lečili ili vakcinisali u Srbiji... pa nikom ništa.
Što da mi budemo gluplji od njih?
 
Калиан јел си имао неког свог на КиМ? Редовна силовања, отмице и убиства од стране Албанаца нису била никаква средњовековна косовска фантазија. Није ту била борба за небеско Косово већ за голи живот нашег народа доле, јер по твојој логици да нека таква сила дође сутра у Суботицу, Апатин, Прибој , Крагујевац или Пирот треба да им једноставно препустимо све. Јел би ти дозволио да ти дође локални силеџија у кућу и малтретира дете, јер јелте јачи је?

А наша највећа грешка је покушај очувања Југославије, и сам знаш да ниједан рат на простору бивше СФРЈ нисмо ми покренули.
 
Ja sam imao 8 godina, izvini što nisam poginuo u uniformi i sa puškom, pa da ti posle služim kao primer. Daleko bih višeo voleo da me krvoždernici kao ti nisu uvlačili u konflikte koji su uništili život generacijama.
 
Sindrom Štokholm at its best!

Nije lepo nekoga nazivati krvožednim. Nepristojan si i bezobrazan.
Niko ovde ne poziva na to da osmogodišnjaci ginu. Uključi barem malo mozak!

Niko osmogodišnjake, a ni ostale ovde nije uvukao u konflikt, nego smo napadnuti... razmumeš li ti to dečko? Gola sila, arogancija, zlo, na vrhuncu moći, krenulo je u svoj globalni pohod i mi smo bili pokazna vežba pred ono što je nastupilo dvehiljditih. U tom napadu ginuli su osmogodišnjaci i devojčice i žene i muškarci - nizašta krivi.

Nudili smo im da uđemo u NATO da konflikt izbegnemo... toliko daleko smo išli da izbegnemo rat i razaranje.
Nisu prihvatili. Tražili su da nas okupiraju.

Ti tvrdiš da smo trebali da se pokorimo.
To je glupo, naivno, neodgovorno i na kraju krajeva, besmisleno.

A na moj post o junačkom držanju jedne žene, koja za razliku od tebe i sličnih ovde, ima dovoljno ljudskog ponosa i snage da stane zlu na crtu, ti odgovaraš nazivajući me krvožednikom. Šta da ti kažem... žao mi te je... nadam se da ćeš jednog dana početi da razmišljaš bez otrova koji ti je saliven u mozak. Do tada, slobodno amnestiraj silnika i traži krivce u nama samima. Jest da zvuči glupo, ali šta da ti radim. Ti očigledno bolje i ne možeš.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834208#p834208:1zyo6cc4 je napisao(la):
Perkan » Uto Mar 23, 2021 11:13 pm[/url]":1zyo6cc4]@Kailan
Da ne govorim da taj tvoj post apsolutno ne vodi računa o kontekstu i alternativama - zaboravio si za je od nas traženo da cela zemlja praktično bude okupirana kroz slobodan pristup NATOu svim resursima zemlje, a da Kosovo bude napušteno, sve sa koliko stotina hiljada Srba tamo.
Ne baš. Postoje indikacije da je Slobi krajem 97' ili početkom 98' bio dat ultimatum od strane Amera:
1) da Jugoslavija očisti Kosovo, i onda primi američke trupe i kompanije, te da ostane strateški partner i faktor stabilnosti na Balkanu
2) da se potpuno povuče i odrekne Kosova, te da Ameri onda dođu u novu državu koja će biti pod njihovom kontrolom i protekcijom

Iz više razloga, Sloba imbecil, figura zatočena u svom vremenu i prostoru, je izabrao... paaa, kao i uvek - nije izabrao ni jedno ni drugo. Vojskom, JSO-om i PJP-om je čistio Kosovo dok je trajao rok, ali isto kao i u slučaju Hrvatske i Bosne - taman kada bi trupe bile nadomak strateških ciljeva ili ispunjenja zadataka, dobijale bi naređenja da se povuku, stanu ili rastegnu i izgube inerciju.

Ono što je usledilo posle je bila reakcija Amera na njegovu neodlučnost i večitu manitu potrebu da se non stop ''sedi na više stolica''. Ameri su videli da na njega ne mogu da se oslone, pošto je ludak, i odlučili su da ga kazne, maknu sa Kosova, a potom i sa vlasti.
Hajde zamisli da je Sloba bio demokratski vladar, da se odrekao komunizma, da je bio Vaclav Havel.
Je li ti stvarno misliš da bi bilo išta drugačije?
Naravno da bi bilo. 1990. Jugoslavija je bila El Dorado za ceo Istočni blok. Onda kada je došlo vreme da se biraju (nove) strane, drugi su napravili mudrije poteze i okrenuli se onima koji su im nudili više i bolje. I tako 2000ih Češka postade El Dorado za Srbiju. Svi izvan bivšeg SSSRa koji su mogli, odoše napred. A mi ostadosmo u klubu sa Moldavijom, Bosnom i - ako gledamo šire - Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom. A i njih tri su se takođe posle okrenuli Zapadu. Samo ostadosmo mi, Bosna i Moldavija da glumimo bastione i heroje.
Imali smo mi i period "demokratije" tokom 2000tih pa ja nešto ne primetih da se odnos Zapada prema nama suštinski izmenio.
Od 2000. pa sve do dana današnjeg, veći deo voznog parka službi Hitne pomoći širom zemlje čine vozila kupljena ili donirana sredstvima iz EU. Sledeći put kad vidiš državno vozilo Hitne pomoći, obrati pažnju i videćeš da na 70% njih stoje nalepnice koje pokazuju da su plaćena sredstvima EU.

Zatim, javni prevoz u Beogradu početkom 2000ih je opstao većinski zahvaljujući donacijama iz Evrope. Da, bilo je i drugih donacija pa i kupovina, dakle nije sve plaćeno njihovim parama. Ali su držali GSP na nogama dok se nije integrisao i obnovio. Na kraju krajeva, ni vlada Japana ne bi 2003. donirala sve one MAN autobuse da smo bili i ostali na nivou Moldavije, otuđeni od zapada i ostatka sveta.

A o procentu i učešću stranih donacija Srbiji sam već nekoliko puta pisao i prenosio, ali očigledno džaba. I uprkos opštem ubeđenju da je Rusija najveći donator Srbije, realnost je nešto drugačija.

Naravno, to sve ne znači da Rusija ne zaslužuje našu zahvalnost, niti spira krivicu i odgovornost sa Zapada za sve što su nam uradili. Ali suština je u onome što sam rekao gore - svi koji su se okrenuli njima, procvetali su. A oni koji im se inate i glume veličine, ostali su na nivou Bosne i Moldavije.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834343#p834343:zewei2ht je napisao(la):
Perkan » Sre Mar 24, 2021 1:37 pm[/url]":zewei2ht]A na moj post o junačkom držanju jedne žene, koja za razliku od tebe i sličnih ovde, ima dovoljno ljudskog ponosa i snage da stane zlu na crtu, ti odgovaraš nazivajući me krvožednikom. Šta da ti kažem... žao mi te je... nadam se da ćeš jednog dana početi da razmišljaš bez otrova koji ti je saliven u mozak. Do tada, slobodno amnestiraj silnika i traži krivce u nama samima. Jest da zvuči glupo, ali šta da ti radim. Ti očigledno bolje i ne možeš.

Žena je junak, a ti otvaraj teme o domaćim izdajnicima o četiri ujutru, pošto je to najveći problem u Srbiji očito, kad prozivaš ljude poimence. Dobro još ne može da se vidi ko je lajkovao Kailanu post, da ih staviš na spisak službe. Ako niko ne poziva osmogodišnjake da idu u rat, šta me spominješ u tom kontekstu koje p... Nije tvoj post bio o toj ženi, tvoj post je bio ponižavanje tri osobe sa ovog foruma.
I jesi krvoždernik, na stotine postova samo o tome kako svi treba maks da se naoružamo do zuba i samo strpljivo da čekamo da nas horde neprijatelja napadnu.
Najaktivnija tema: Vojska i Namenska industrija Srbije
(241 Posta / 19.95% vaših postova)
Ne tražim krivce u celom narodu, više u tebi konkretno. Silnike niko ne amnestira... Prvi se sećam traume bombardovanja i ne bih poželeo nikome. Tvoja bajka o tome kako naš establišment nije usrao krevet u kom smo svi spavali je ono što je bezobrazno. A kako si ti tačno stao zlu na crtu? Živo me zanima? Je l' tvoje dupe uradilo išta, ili si smrdeo u skloništu i pametovao kao sad?

Dobar post, Benderu!
 
@Bender

Postoje indikacije?
Imaš neki kredibilan izvor za postojanje tih indikacija?
Čak i da postoji, to ti je ista priča kao i pristupanje Trojnom paktu 41. Dao Hitler obećanje da nas neće dirati.
Samo da mu poveruješ, i sve ok...

Mislim, Bender... jbg... ajd dobro, cenim te, ali tanko ti je sve to.

Bender, što se mene tiče, sa đavolom se tikve ne sade. Ono što radiš je da đavola izbegavaš i sklanjaš se koliko god je to moguće - ali, na kraju se sa njim moraš suočiti, ukoliko nećeš dušu da mu prodaš. Krajnje mi smešno izgledaju sve šbbkbb teorije koje naginju na to da smo mi mogli suštinski drugačije da se ponašamo, pa bi posledice po nas bile suštinski drugačije... Ali dobro, svako ima svoje mišljenje.

A što se tiče donacija i vozila hitne pomoći sa nalepnicom EU..
Vidi - rasturiše nam državu SFRJ, priznaše otcepljene republike uz davanje potpune političke podrške određenim secesionističkim snagama u zemlji što je prirodno vodilo u rat kao posledicu... bombardovaše nas, zasuše nas osiromašenim uranijumom, izložiše nas ekonomskom embargu... i kad se prašina slegla, kupiše ta vozila hitne pomoći i doniraše neka sredstva od čega je većina otišla za finansiranje "projekata civilnog društva", "razvoja demokratije", "razvoja nevladinog sektora" i ostalo...

Ako ti ne vidiš stravičan debalans između to dvoje, ja vidim.

Slažem se sa tobom da je Sloba bio neodlučan.
On je pokušavao da balansira i da drži nasilje na minimumu, ne bi li nekako izbegao dalje komplikacije sa Zapadom.
Iz ove perspektive, to je bila loša strategija. Trebalo je da se obračuna beskompromisno sa albanskim iredentističkim pokretom, da stane na granicu i da kaže - ok majstori, tako je kako je, šta ćemo sad? Bolje bi bilo... ali šta da se radi.
 
Da te pitam, zbog čega su Ameri napali Irak?

Ako kažeš - ''pa da bi poharali naftne rezerve'', jel ne zameraš ako te pitam za neke konkretne i kredibilne izvore za tako jake insinuacije?
E tako je i ovo tvoje pitanje. ''Daj dokaze i izvore''... Pa dobro brate, evo, dogovori intervju sa Jovicom Stanišićem, Radetom Markovićem, Legijom... pa ćemo da proverimo jesu li istinite te priče. Samo treba da pristanu da pričaju u diktafon i priznaju čistu istinu. Eto, samo toliko...

Msm... ko da nekome kažeš ''ne verujem ti za ubistvu gardista na Topčideru jer nema dokaza''. Pa? Nema dokaza, ali svako od Subotice do Preševa zna zašto i zbog koga su ubijeni. Formalno nema dokaza, to jest nema materijala za suđenje (msm, ima, ali sede u fioci već 16 godina u stanju predistražnog postupka). Ali neformalno, svi vrlo dobro znamo ko, kako i zašto.

Za ostalo sam rekao već šta sam imao. I odgovorio sam samo na one delove tvojih postova sa kojima se ne slažem, ili za koje mislim da grešiš. Ostalo nisam pominjao. A što se tiče odgovornosti zapada, rekao sam već da ih te donacije i pomoći NE oslobađaju krivice i odgovornosti.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834349#p834349:3acg6h3i je napisao(la):
puzzle » Sre Mar 24, 2021 2:09 pm[/url]":3acg6h3i]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834343#p834343:3acg6h3i je napisao(la):
Perkan » Sre Mar 24, 2021 1:37 pm[/url]":3acg6h3i]A na moj post o junačkom držanju jedne žene, koja za razliku od tebe i sličnih ovde, ima dovoljno ljudskog ponosa i snage da stane zlu na crtu, ti odgovaraš nazivajući me krvožednikom. Šta da ti kažem... žao mi te je... nadam se da ćeš jednog dana početi da razmišljaš bez otrova koji ti je saliven u mozak. Do tada, slobodno amnestiraj silnika i traži krivce u nama samima. Jest da zvuči glupo, ali šta da ti radim. Ti očigledno bolje i ne možeš.

Žena je junak, a ti otvaraj teme o domaćim izdajnicima o četiri ujutru, pošto je to najveći problem ovde očito, kad nas prozivaš poimence. Dobro još ne može da se vidi ko je lajkovao Kailanu post, da ih staviš na spisak službe. Ako niko ne poziva osmogodišnjake da idu u rat, šta me spominješ u tom kontekstu koje p... Nije tvoj post bio o toj ženi, tvoj post je bio ponižavanje tri osobe sa ovog foruma.
I jesi krvoždernik, na stotine postova samo o tome kako svi treba maks da se naoružamo do zuba i samo strpljivo da čekamo da nas horde neprijatelja napadnu. Ne tražim krivce u celom narodu, više u tebi konkretno. Silnike niko ne amnestira... Prvi se sećam traume bombardovanja i ne bih poželeo nikome. Tvoja bajka o tome kako naš establišment nije usrao krevet u kom smo svi spavali je ono što je bezobrazno. A kako si ti tačno stao zlu na crtu? Živo me zanima? Je l' tvoje matoro dupe uradilo išta, ili si smrdeo u skloništu i pametovao kao sad?

Dobar post, Benderu!

Spominjem te poimenice zbog javnog lajkovanja posta koji nipodaštava žrtvu podnesenu da se zemlja odbrani.
Ne tražim ja da osmogodišnjak ide u rat, nego NEĆU DA ĆUTIM na verbalni treš kojim se vređa sećanje na one kojima je zemlja i čast bitna stvar u životu. Da si uključio svoj mladi mozak, mogao bi to da shvatiš i bez da ti posebno crtam. Ali ajde, evo, pojašnjavam ti.

A što se tiče mog matorog dupeta, ono je tada bilo tamo gde ti kao osmogodišnjak, hvala bogu, nikako nisi mogao da budeš.

Ti naivno misliš da je bilo alternative.
Nije bilo alternative. Nije moglo drugačije nego kako se desilo.
Niti su oni mogli da budu razumni, niti smo mi mogli da pristanemo da sve damo bez otpora.

Mlad si, shvatićeš jednom to.
Samo treba malo više poštovanja, a bogami i bavljenja temom. Ponavljati političke floskule nije dovoljno.
Kad uzmeš u obzir sve kompleksnosti koje su kanalisale događaje 90tih, kao i njihove posledice u 2000tim, jasno vidiš da drugačije, manje više, nije moglo ni da bude. Samo treba uključiti mozak.
 
Što se mene tiče, vojska može samo da ratuje protiv kolnizatora. Medjutim država pušta kolonizatore, a njena je i vojska pa nema svrhe, drzava&vojska su na strani neprijatelja. A to da vojska služi da se ubijamo sa rođacima u okolnim državama je prokletstvo, rodbinski odnosi se ne rešavaju tako, već razgovorom/propagandom/verom, tj dogovorom, rečima. Sa okupatorima je druga strvar, oni nisu naši i ne mogu boraviti ovde.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834352#p834352:nywui8z5 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Mar 24, 2021 2:21 pm[/url]":nywui8z5]Da te pitam, zbog čega su Ameri napali Irak?

Evo, neka ova vucibatina kaže koju na to tvoje pitanje...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TY2DKzastu8[/youtube]
 
Napisao sam ti gore u dopunjenom postu. Pitanje ''koji su ti izvori da su Ameri dali Slobi ultimatum'' je u rangu pitanja ''ko kaže da su Ameri napali Irak zbog nafte?''

Ni slučaj Gardista još nije ni započet, a kamoli rešen i presuđen. Pa cela zemlja vrlo dobro zna šta se tu zbilo i zašto.
 
А да се мало вратимо на тему :dil:

[YouTube]https://m.youtube.com/watch?v=AWrWtBBG2v8&t=9s[/YouTube]
 
@Bender
Nisam video dopunjen post - izvini...

Dobro, hoćeš da kažeš da su američke ponude Slobi nesporne kao i njihova namera da napadnu Irak zbog nafte.
Ok... poštujem, ali se ne slažem.

Potpisali su oni i Dejton - pa ga ruše od prvog dana.
Rusima su garantovali da nema širenja NATO na istok - pa pogledaj gde je NATO danas.
Pa su Karadžiću garantovali sigurnost, samo da se povuče iz politike - pa ga odmah počeli da love.
Pa su OVK proglasili terorističkom organizacijom - samo da bi ih preimenovali u fridom fajtere kad im je zatrebalo.
Pa su potpisali Kumanovski sporazum - i prstom nisu mrdnuli u martu 2004.
Pa su nam obećavali kule i gradove, samo da Sloba ode - posle toga dobismo priznanje Kosova kao nezavisne države i otcepljenje CG.
Pa su obećavali normalizaciju odnosa sa Srbijom, samo da isporučimo "zločince Hagu" - da bi aktivirali Kosovo dan nakon isporuke Mladića Hagu.
Pa nam prave TV spotove kako je Srbija svet - a sve rade da što više od tog sveta prizna Kosovo.

Ima toga još koliko hoćeš.
Ne vredi se sa njima išta dogovarati - nema trika da oni poštuju svoj potpis. Sila je to kojoj je sopstveni potpis relativna stvar i validan je sve dok ne odluče da više nije validan.

I sad ti meni kažeš da je Slobi nuđeno ovo ili ono jer ima "nesporinih indicija".
Ok... možda i jeste. Je li trebao da padne na te fore? Pa nije brate... bio bi glup da jeste...
Pri tome, ja lično ne verujem da je takvih ponuda uopšte i bilo, jer u onom naponu snage, Amerika nije imala potrebu da pravi neke kompromise sa bilo kime. U to vreme, razgovarali su sa svima po "....or else" principu. Ne verujem da su bili nešto popustljivi prema Slobi.

E zato ti kažem da je meni cela ta tvoja priča tanašna.
Kad pogledaš realno, kroz šta smo prošli, šta se zaista desilo, i staviš to u kontekst tih tvojih pretpostavki, one jednostavno ne deluju realne.

Slobi nije odgovarao sukob. Radio je sve što je mogao da ga izbegne. Nije hteo da upotrebi silu da stvar reši do kraja, bojeći se reakcije Zapada.
Zapad jeste hteo sukob, trebala mu je pokazna vežba da demonstrira svoju moć, dali su neprihvatljiv ultimatum u Rambuje*******u ciljano, sa namerom da izazovu rat - i krenuli su u taj rat.

I onda mi ovde neki fićfirić pljune po ljudima koji su imali cohones da toj sili izađu na crtu i priča kako je rat mogao biti izbegnut.
Naivci obični.

Što se mene tiče, završavam ovaj off, mada malo offa na današnji dan i nije toliko strašno kršenje pravila foruma.
 
Ameri su (tada) na Kosovu hteli još jednu bazu nadomak Rusije, rude, i tranzitno mesto za određena... dobra.
Naravno da su mogli da uzmu to silom, ali naravno da su isprva pokušali i da naprave pritisak u vidu ultimatuma da to dobiju bez potrebe za potezanjem naoružanja i trupa. Ta ponuda, to jest ultimatum za Kosovo, je bio upravo to. Njihov stav je od starta bio jasan - ''mi dolazimo na Kosovo ovako ili onako. Vi samo odlučite hoćemo li ući na Kosovo puno Srba, ili Kosovo puno Albanaca''.

Pride, oni su jedno vreme zaista mislili da će uspeti da okrenu Slobu ka sebi. Jer su veze sa Rusijom 90ih bile komplikovane. Deo i našeg i njihovog vrha su održavali veze, ali deo nije. Zato što su se naši socijalisti zamerili Jeljcinu kada su ishitreno čestitali pučistima tvrdolinijašima na uspešnom puču, za koji se ispostavilo da je propao. Zato je jedno vreme, od Dejtona pa do 98', Stejt Department javno karakterisao i opisivao Slobu kao ''faktor stabilnosti na Balkanu'', a OVK je bila na listi terorističkih organizacija. Jedno vreme su zaista mislili i pokušavali da ga okrenu ka sebi i ostatku Zapada.


I nisam rekao da su indikacije za to nesporne, nego da postoje, i da su na nivou javne tajne, za one koji se zanimaju za tu tematiku. Znači, ko se malo informisao i istraživao o tome, čuo je i za tu pretpostavku. U ovom ili malko drukčijem izdanju. Naravno da je nemoguće dokazati, jer niko od tadašnjih aktera, ni ovde ni u NATOu, to nikad neće priznati.


A da Zapad generalno ima dugu istoriju prevrtljivosti, hohštapleraja i licemerja, s time se apsolutno slažem i to stoji. Ali nažalost, u međunarodnoj politici ne pobeđuje i ne pita se pravda, nego onaj ko ima moć i uticaj.

Iako možda sad i ovde ne deluje tako, i ja sam od osoba koje revoltira i muči kada gledam neke nepravde ili licemerja. Zaludan sam za takve stvari, čak i previše. Samo što kad se radi o ovim temama, međunarodnim odnosima i politici, pomirio sam se da je to prosto tako. Neko drugi, pak, se ne miri sa time ali se miri sa nečim drugim i ne mari. Neko treći za nešto treće, itd... Ali kažem, i mene sve to žulja i boli, ali iz nekog razloga, kad se radi o tim političkim nepravdama (da ih tako nazovem), prihvatio sam ih kao deo ovog sveta. Valjda zato što sam još od malena slušao kako se vrte razne fraze i vesti na Dnevniku pa sam prihvatio da, u toj sferi života, moć je ta koja odlučuje, a ne pravda i razum. Nažalost.
 
@Bender
Pa što nisu prihvatili našu ponudu da uđemo u NATO da bi se sukob izbegao?

Ako su samo hteli tu bazu... koja je btw stotinama kilometara dalje od Rusije od baza u Rumuniji i Poljskoj koje su mogli da otvore ili su otvorili (toliko o smislenosti povezivanje otvaranja baze sa Rusima).

Da je samo baza bila u pitanju, prihvatio bi to Sloba oberučke.
Ali nije Bendere...

Nije njima trebala baza, imaju ih na stotine čoveče - i to mnooogo bliže Rusiji nego što je Kosovo.
Trebao im je spektakl - da pokažu svetu ko je gazda.
Da nekome ispraše dupe, da bi drugi pevali kako oni zapovedaju.
Da afirmišu novu ulogu NATO jer je staru (odbrana od SSSR) izgubio.
Da bi uspostavili presedan humanitarnih intervencija, kao izgovor za buduće ratove koji su se desili tokom 2000tih...
Da uspostave jaču kontrolu nad evropskim saveznicima... i naravno, da sve to bude jedan medjuskok u nastupu ka konačnom cilju - Rusiji.

I šta je neki jadni Srbin tu mogao da uradi da izbegne sukob?
Ništa... apsolutno ništa.

Kriza je ciljano stvorena, mi smo balansirali koliko smo mogli, kad je stvar ciljano eskalirala na terenu, uručen nam je neprihvatljiv ultimatum koji se odnosio na celu teritoriju Srbije, a ne samo Kosovo (za svaki slučaj, da ga odbijemo) i onda je krenula igranka.

Mali edit: planiranje napada počelo je još 97. godine, sve dok su Slobi ispevavali ode o "faktoru stabilnosti Balkana".
A što se ruda tiče - jbg... gde ih nađoše za ovih 20 god? Pa čak i danas Srbija kontroliše Trepču... i posle mi kažeš da im je Kosovo trebalo zbog ruda i baze... nije Bendere, ta priča vodu ne pije.
 
Vrh