Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

E zapravo nije mesna zajednica tu, to je samo glasačko mesto kada dođu izbori, mesna zajednica je ovde https://www.google.com/maps/@44.792607, ... 312!8i6656
inače i ova zgrada mesne zajednice je 100 puta menjala namenu, ali pošto se nalazi direktno na betonskom podzidu ka prokopu i ona je planirana za rušenje dugoročno (o tome se priča po kraju više od 20 godina, ali su u nju useljena i neka vojna lica sa Kosova posle 1999. tako da bi rušenje zahtevalo da se i tim ljudima reši stambeno pitanje)
 
Hvala na pojašnjenju, da li je postojao urbanistički plan za taj deo uz ivicu ili će tek sada postojati kada se izradi? Nemoguće mi je da je bez PDR-a tu građeno makar i privremeno.
 
zapravo celo naselje je divlja gradnja. Izgrađeno je 1959-61 godine za potrebe mornaričkih penzionera ali je na kraju bilo stanara iz svih rodova vojske. Vojska ga je izgradila kao trn u oku civilnoj vlasti u Beogradu, što nije bio redak primer za to doba (često se dešavalo da vojska izvodi neke projekte iz pukog razloga jer im se može). Usput i soliteri su copy paste, postoje identični u Mostaru, ali ih je tamo samo 3 komada. Građeno je mimo tadašnjih urbanističkih propisa u pogledu spratnosti za ovaj kraj grada, a sada je jedan od poslednjih delova Savskog venca bez PDR-a.
 
Zastrašujuće kako je to sve urađeno na svoju ruku od strane JNA koja je bila klasa za sebe. Ove zgrade me podsećaju na Mercedeske u bloku 38, možda su i te zgrade vojne. Da nemate slike tih zgrada u mostaru?

Pogledao sam na sajtu Urbanističkog zavoda, zaista nikada nije rađen PDR za taj blok iznad Prokopa.
 

Prilozi

  • planovi.jpg
    planovi.jpg
    545,9 KB · Pregleda: 5.261
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=839644#p839644:w44ca2ir je napisao(la):
vucko » 08 Apr 2021 08:30[/url]":w44ca2ir]Zastrašujuće kako je to sve urađeno na svoju ruku od strane JNA koja je bila klasa za sebe. Ove zgrade me podsećaju na Mercedeske u bloku 38, možda su i te zgrade vojne.
Jesu. Baba, koja je radila pri vojsci kao daktilograf, a deda bio aktivno vojno lice, pričala mi je o tim zgradama. Inače, baba je već radila za vojsku kada je upoznala dedu, koji je bio aktivan učesnik II svetskog rata.
Živeli su prvobitno u zoni Autokomande, i često odatle peške išli ka Topčiderskoj zvezdi. Jednom prilikom je baba pomislila kako su lepe te zgrade koje se grade kod Prokopa, kao i ceo taj kraj, i pitala se ko li će da dobije te stanove. Nedugo zatim su njoj i dedi ponudili stan u Mercedeskama na NBG, trosobni, jer su imali dvoje dece, ali baba to nije htela da prihvati jer je sklonost NBG ka gustoj magli smetala dedi, koji je bio astmaš i još i preležao tuberkulozu, a sve to je bila posledica ratovanja i skrivanja po hladnim rekama. Vrlo brzo nakon ponude stanova na NBG, usledila je ponuda u ovim zgradama kod Prokopa, i to dvosobni stan, što je baba odmah prihvatila. Takođe, baba mi je pričala da su zgrade izgrađene jer se Tito plašio za svoju bezbednost i da bi neko mogao da ga neopažen napadne iz šume koja je bila na mestu današnjih solitera. Tako da, od tada su moji tu.
 
Пусти те бабине приче о Титу, то сигурно није тачно:) Занимљиво колико је у том ширем крају војних зграда: нпр. црвено-бели солитери у Љутице Богдана су одреда војни. Јесу их груписали ту око Куће цвећа.
 
Dok se ne dokaže suprotno, držim se toga da je tačno, ne i da je tačno 100%. :wink:
 
iz nezvaničnih izvora sam čuo da na ovoj parceli gde Energoprojekt sada ruši privremene objekte Railway city planira da digne dva solitera, jedan od 10 i jedan od 20 spratova, nakon usvajanja PDR-a koji su naručili pre mesec dana. To će biti totalni kolaps za Stjepana Filipovića ako budu izgurali do kraja
 
Dobro, da je sumes ostala do Prokopa i vukovi bi tu preziveli. Jedini da je Tito trazio cuvanje vile Sarplanincima, dokazano da ih oteraju, pogotovo oni nerazmazeni. Meni se ova prica dopada i svakako je posebno mesto za stanovanje. Koje srece sto su tvoji od pocetka tu, svakako i zdravije nego na NBG. Zivi svedoci.
 
Ambiciozno, nismo zemlja ni tada ni kamoli danas za takvo nesto. Ako dobro vidim bilo je dva nivoa ispod zemlje. Stanica kraca od ove danasnje ali zato je vertikalno diferencirana u vise nivoa.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=839808#p839808:1yz9wvpa je napisao(la):
Dzangrizalo » 08 Apr 2021 14:45[/url]":1yz9wvpa]iz nezvaničnih izvora sam čuo da na ovoj parceli gde Energoprojekt sada ruši privremene objekte Railway city planira da digne dva solitera, jedan od 10 i jedan od 20 spratova, nakon usvajanja PDR-a koji su naručili pre mesec dana. To će biti totalni kolaps za Stjepana Filipovića ako budu izgurali do kraja
:notok:
 
Da se nadovezem na projekt Dokica et al - ovde se racva pruga prema Vracarskom tunelu u samoj stanici i to u podzemnom delu! Jako ambicijozno...
 
Džangizalo, bez PDR-a ne mogu ništa, ukoliko budu hteli da grade nešto mimo volje komšija oni imaju puno pravo da podnesu primedbe na plan.
 
Kamo sreće da čiste teren da bi se napravila pasarela ali nje nema u planovima više :/

Prokop_transect_N-S.jpg
 
pasarele i ako bude bilo - biće je tek kada bude izgrađeno nešto na ploči na šta bi se ona oslonila, jer su sada radovi na koti 105
sad me jedino zanima šta im je u planu po pitanju pristupnih saobraćajnica, i da li će se usuditi da krenu u poduhvat oko nadvožnjaka prema Deligradskoj
 
Проблематика приступних саобраћајница је главна за функционалност Прокопа последњих 20 година, а редовно се игнорише и одлаже.
 
Da, pasarela je nerealna. Kao što sam prenosio ovde radi se na dokumentaciji i verujem da će negde polovinom 2022 krenuti da se bave i pristupnim saobraćajnicama ka Autoputu. Što se tiče transverzale tu mislim da zavisi i od inicijative gradonačelnika kada se završi Tiršova 2.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oC_4-213DfU[/youtube]
 
Ovaj dečko je mnogo bolji i skromniji nego onaj drugi građevinski vloger kojeg neću imenovati, a koji širi neproverene informacije i pravi cirkus.
 
Свака част, детаљни снимци, коначно да видим део са плоче ка БИПу.
 
Jedna brzinska od juče, kako izgleda deo gde su bile barake. Ono belo u daljini što se vidi je zidani objekat u kome su bile kancelarije.

 
Плоча лепо напредује.

Screenshot_20210423_082110.jpg
Screenshot_20210423_082127.jpg
Screenshot_20210423_082141.jpg


Очишћене су бараке изнад станице.
Screenshot_20210423_082153.jpg
Screenshot_20210423_082224.jpg


Поглед на станицу са брда изнад ње.

Screenshot_20210423_082318.jpg


Поглед на саобраћајницу на плочи.
Screenshot_20210423_082331.jpg

Screenshot_20210423_082343.jpg
 
Vrh