Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,5%
  • Ne

    Glasovi: 199 60,3%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    330
1997. su nabavljeni, bilo je reči o tome u nekoliko priloga o njima i PTJ, a mislim da su viđeni i prilikom one čuvene smotre JSOa 1997. u Kuli kad su bili i Legija, Rade Marković, Stanišić i Sloba.
 
Управу си, сад сам гледао филм о њима поново.
 
AUSA 2021. Washington, D.C.


FBo1o29XMAAl1S-.jpg

https://twitter.com/hashtag/AUSA2021?src=hashtag_click
 
Inace, ne znam da li ste gledali prenos kad je AV bio na sajmu i pitao za Noru. Tad su mu rekli iz YI da je Nora prosla testove u SAD, da su zadovoljni i da se nadaju da ce uskoro imati dobre vesti (citaj da su dobili posao)
 
To je po principu 50% da su dobili posao i 100% da nisu...
 
Nora realno nema šanse makar bila i najbolja na testiranju. Nabavka oružja je čisto politička stvar, i nemamo mi sta tamo da tražimo osim reklame...
Dobar primer je Pakistan gde su Nora i Denel T5 bili na testiranju, a oni kupe od Kineza haubicu koja je otpala iz konkurencije i pre testiranja.
 
To je više reklama za domaće potrebe.
Glavni favoriti da dobiju posao su BAE System i Elbit, eventualno Nexter kao kompenzacija Francuzima što su im ukrali posao sa podmornica.
Yugoimport nema ama baš nikakve šanse, nemojte se zanositi bajkama.
 
Имам у виду рекламу за продају другим земљама. Немам ни најмање илуизије да ће англосакси од нас нешто да купе поготову за војску.
 
сама чињеница да је тестирано за потребе америчке војске је довољна реклама
 
I bitno je da Yugoimport napreduje i da se jako uozbiljio. Kao i fabrike pod njegovom upravom.

Napravili su ogroman korak napred. Od maketica bez perspektive i čamčića koje ribari sami sklapaju stigli su do vrlo naprednih i još bitnije - traženih haubica, oklopnjaka i terenaca. Naravno, ni blizu kao produkti vodećih sila i/ili popularnih proizvođača, ali i dalje znatno bolje nego što je iko mogao da očekuje pre svega 4 godine.

Ne znam samo šta se dešava sa Miletom Dragićem i njegovim programima. Partija ga je skroz potisnula u zadnjih par godina.
 
Ради мањи део опреме, држава форсира Јумко.
 
само је потврђено оно што се зна. припадаће хеликоптерској јединици
 
Jaaa, ali nisam hteo da se oglasavam o tome dok neko def ne potvrdi, a sad kad jeste, svakako da pohvaljujem. MenE nije problem da pohvalim kad je zasluzeno, cak i ako je od ovih. : /

A TangoSix pise da ce se verovatno uzeti jos Mi-35ica.
 
Четири нова Ми-35М су наручена, чекамо да видимо да ли ће се направити неки договор са Кипром око њихових половних Ми-35П. То ће отприлике бити део мало ширег дила где ћемо им нешто продати.
 
Pre svega zbog održavanja, jer imamo mnogo različitih tipova helikoptera i sve u relativno malom broju. Pored toga Kamov je sam po sebi jako težak i skup za održavanje zbog svoje specifičnosti.
Daleko bolja bi bila nabavke još Milova 17 za vojsku, a po potrebi da gase požare.
 
Razumem. I meni je ranije bola oči sve veća šarenolikost, kako voznih parkova službi tako i letelica. I bio sam pri ubeđenju da standardizacija mora da bude jedan od temelja razvoja i upravljanja resursima. Međutim u zadnje vreme sve ređe nailazim na priče i komentare o tome, pa sam steko utisao da to više nije bitno. Reko možda su se i tehnologije i lanci snabdevanja i održavanja promenili, ko će ga znati. Zato sam mislio da standardizacija više nije prioritet.

Naravno da mi je padalo na pamet da VS koristi Mi-8 i Mi-17ice za gašenja ali reko možda su im naleti previše skupi u te svrhe naspram Kamova, koji su pravljeni (između ostalog) sa tom idejom. A možda ima i toga da MUP (SZVS) hoće da ima svoje letelice pošto poto, pa da se ne bi baktali sa Milovima, uzeše manje Kamove.
 
Ка-32А1 је специјализовани хеликоптер за гашење пожара, и једини руски са ЕАСА сертификатом. зато га и узима наш МУП. они не могу да узму Ми-17, јер су то војни хеликоптери без ЕАСА сертификата
 
Vrh