Eastern European Construction Forecasting Association

Godine prolaze - bulevar stoji

09-04-2023

  Godine prolaze - bulevar stojiRekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla ulazi uskoro u petu godinu realizacije, a nakon otvaranja etape od Ulice Pere Velimirovića do skretanja za Košutnjak napravljen je minimalan napredak. Prva faza i sama je višestruko probila rokove, međutim situacija se ponovila i na realizaciji druge faze, gde radovi i dalje tavore godinu dana nakon otvaranja gradilišta. Iako ovih dana ističe prvobitni rok za završetak druge faze, projekat jos uvek čeka građevinsku dozvolu. Da li će biti propuštena još jedna građevinska sezona ostaje da vidimo, ali zvaničnici tvrde da će dokumentacija za dozvolu biti kompletirana ovog proleća, što bi bio preduslov za ponovni početak radova i nove krajnje rokove.

  Zbog loše organizacije i velikih kašnjenja poseban problem stvoren je u funkcionisanju tramvajskog saobraćaja, koji ka Rakovici ne funkcioniše gotovo četiri godine. Postavljanje šina preko mosta na Adi trebalo je da stvori efikasnu vezu Novog Beograda i Rakovice, međutim četiri godine nakon otvaranja pruge preko mosta ova linija još nije ostvarena. Štaviše, zbog odlaganja druge faze radova na magistrali, nemogućnost korišćenja tramvaja biće dodatno produžena bar do kraja 2024, a prekidi tramvajskog saobraćaja mogu se očekivati i tokom treće faze koja bi trebalo da usledi.

  Kasni i naredna treća faza, a dugo očekivani tender za projektovanje poslednje etape još nije raspisan i za sada nema informacija kada će biti. Treća faza, odnosno rekonstrukcija Bulevara patrijarha Dimitrija, obuhvata preostali deo saobraćajnice, od Ulice Pere Velimirovića do raskrsnice sa Ulicom oslobodioca Rakovice, uključujući i rekonstrukciju tramvajske mreže do okretnice u Rakovici. Završetkom treće etape biće kompletirana magistrala kroz Rakovicu, obezbeđujući kvalitetnu saobraćajnu vezu sa Kružnim putem, Ibarskom magistralom i Obilaznicom oko Beograda.

  Tekući projekat druge faze podrazumeva transformaciju nekadašnjeg železničkog koridora u Topčideru, koji će biti pretvoren u krak Bulevara patrijarha Pavla koji će direktno spojiti već proširen deo Bulevara patrijarha Pavla sa petljom Hipodrom. Planirana širina kolovoza je 2,7 metara sa razdelnim ostrvom od 2 metra i obostranim trotoarima od 2,5 metra. Predviđena je semaforizovana raskrsnica sa Bulevarom vojvode Mišića, kao i raskrsnica kružnog tipa kod isključenja za Košutnjak. Kod istog iskljucenja projektovano je i denivelisano ukrštanje magistrale sa tramvajskom prugom, uključujući 73 metara dugacak tramvajski tunel.

  Izvođenje druge faze inicijalno je ugovoreno na 2,05 milijardi dinara, dok je rok za izvođenje bio 360 dana od uvođenja izvođača u posao. Radove izvodi grupa firmi koju predvodi RAS Inženjering.

  Bulevar patrijarha Pavla (foto) - 9. april 2023.