Eastern European Construction Forecasting Association

IKEA otvorila novi objekat kod Bubanj potoka

16-05-2024

  IKEA otvorila novi objekat kod Bubanj potoka

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

  Švedski proizvođač nameštaja IKEA krenuo je u osvajanje domaćeg tržišta pre više od deset godina, a svoju prvu prodavnicu otvorio je na leto 2017. godine. Na lokaciji pored autoputa Beograd-Niš, nadomak petlje Bubanj Potok, počeo je razvoj prvog beogradskog IKEA centra, koji se kroz više faza gradnje razvio u zaokruženu maloprodajnu celinu. Danas je svečano otvorena i druga faza AVA šoping parka, čime je ponuda za posetioce proširena za još 18 maloprodajnih lokala u kojima će biti dostupne različite robe poznatih međunarodnih brendova.

  Na parceli od 260.000m2 kod Bubanj potoka, do sada je pored robne kuće nameštaja na 35.000m2 izgrađen i niz drugih sadržaja, koji danas pružaju najširu ponudu roba i usluga prepoznatljivih domaćih i stranih firmi. Izgradnja velikog AVA šoping parka na 30.000m2 realizovana je u prethodne četiri godine kroz dve faze, gde je prva faza okončana u maju 2022, a do sada je postignut i značajan komercijalni uspeh projekta. Za dve godine postojanja AVA šoping park posetilo je preko 2 miliona posetilaca, koji su zakupcima lokala ostvarili ukupan promet od čak 60 miliona evra.

  Ukupna vrednost investicije koji je švedska kompanija IKEA realizovala od ulaska na tržiste iznosi 131 milion evra, od čega je 62 miliona uloženo u izgradnju AVA maloprodajnog parka. Razvoj drugih ovakvih lokacija u Srbiji za sada nije počeo, iako se još od 2009. godine najavljuje izgradnja u nekoliko gradova. Tek prošle godine pojavila se vest da je IKEA kupila zemljište u Nišu, što bi mogao da bude i prvi sledeći projekat na našem tržištu.

  U prilogu pogledajte fotografije novootvorenog krila AVA šoping parka u okviru IKEA centra kod Bubanj potoka.

  AVA Shopping park - 18. maj 2024.