Eastern European Construction Forecasting Association

"Lastavice" na Novom Beogradu

14-02-2022

  "Lastavice" na Novom BeograduČeška kompanija Urban Developers and Investors (UDI) već 30 godina uspešno posluje na tržištima Češke i Slovačke, a od pre nekoliko godina napravila je veliki poslovni iskorak na tržišta Srbije, Mađarske i Poljske. Njihovi timovi profesionalaca rukovode svim fazama građevinskog procesa, od akvizicije zemljišta, finansiranja, pripreme projekta, do upravljanja gradnjom, prodajom i izdavanjem nekretnina. Prvi u nizu projekata kojim se UDI predstavlja srpskom tržištu je stambeno-poslovni kompleks “Lastavice” u novobeogradskom Bloku 58, preko puta tržnog centra Delta City u Ulici Jurija Gagarina. Projekat već poseduje građevinsku dozvolu, a početak gradnje prve faze je planiran za prvi kvartal 2022. Izgradnja je planirano da traje dve godine, dok se završetak radova na drugoj fazi kompleksa očekuje u prvoj polovini 2025. godine.

  Kompleks se sastoji iz dva ugaona objekta na dve građevinske parcele, projektovana u formi latiničnog slova L kao dve nezavisne celine. Akcenat je na stanovima, dok je prizemlje oba objekta namenjeno za prostor komercijalne namene. Ukupna površina oba objekta u kompleksu iznosi 69.100 m2, a sastoje se od 3 podzemne etaže sa garažama i ostavama, prizemlja u kome se nalaze lokali, devet tipskih spratova i jednog povučenog sprata namenjenih stanovanju (3Po+P+9+Ps). Najzastupljeniju strukturu stanova na tipskim spratovima predstavljaju 1.5-sobni i 2-sobni stanovi. Zastupljeni su i porodicama privlačni 2.5-sobni i 3-sobni, kao i izvestan broj dobro organizovanih 3.5-sobnih stanova.

  Površine stanova na tipskim spratovima se kreću od 31 m2 do 106 m2. Na povučenom spratu dominantan tip predstavljaju veliki stanovi – penthausi. Površine ovih stanova se kreću od 41 m2 do 178 m2. Svi stanovi na povučenom spratu pored velikih terasa imaju poboljšanu funkcionalnost u vidu uvučenog dela terase – u formi lođe. Kao dodatan kvalitet se ističe spratna visina tipskog sprata od 2.73 m, kao i 3 m visine plafona na povučenom spratu. U prvoj fazi planirana je izgradnja istočnog krila sa 233 stana i 36 poslovnih apartmana, a u fazi dva, u zapadnom krilu planiran je 191 stan i 32 poslovna apartmana. Oba objekta imaju prostrane podzemne garaže sa preko 600 parking mesta, kao i komercijalno prizemlje sa ukupno 39 prodajnih i uslužnih lokala.

  Arhitektura se nameće izraženom horizontalnošću na fasadi, uređena dekorativnim listelama, sa fasadnom aluminijumskom stolarijom i metalnim maskama za multi-split klima uređaje u antracit boji. Objekti su projektovani u B klasi energetskog razreda. Stanove odlikuje visok nivo zvučne izolacije između stanova, koja se postiže upotrebom Silka bloka, kao i dodatnog sloja zvučne i termoizolacije na međuspratnim konstrukcijama. Zidovi kupatila su obloženi parapetnim oblogama koje služe za prolaz instalacija i očuvanje kontinuiteta i debljine zidova, čime se postiže viši stepen zvučne izolacije. Objekti će imati sopstvene gasne kotlarnice, koje će pored centralizovanog sistema grejanja organizovanog po dogovoru stambenih zajednica obezbeđivati i centralnu pripremu tople vode za sve stanove sa merenjem potrošnje. Nezavisno grejanje će obezbediti temperaturni komfor stanarima zahvaljujući mogućnosti blagovremenog reagovanja na hladno vreme. Na tipskom spratu su predviđeni ravni monoblok panelni radijatori sa priključkom iz zida, dok su na povučenom spratu predviđeni podni konvektori i električno podno grejanje u kupatilima.

  Arhitektonsko rešenje za kompleks “Lastavice” proizašlo je iz saradnje češkog biroa Hlaváček & Partner Studio i poznatog beogradskog arhitektonskog biroa ZAP. Prodaja prve faze kreće krajem februara.

  Više informacija o kompaniji UDI možete naći na www.urban-developers.com, a o projektu Lastavice na www.lastavice.rs.

  Lastavice - 3D prikazi


  Lastavice - 3D prikazi enterijera